Törőcsik nyitja a POSZT-ot

Mi változik a POSZT-on? A pécsi sajtótájékoztatón kiderült. Június 9-én, 17.00-kor lesz a Színház téren  megnyitó, amit Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas művész tart. 

"A fesztivál pontos forgatókönyve a jövő hét végére készül el, de az biztos, hogy tizenöt versenyprogrammal, és valószínűleg az előző évihez hasonlóan mintegy 280 úgynevezett off-programmal várjuk a közönséget" - mondta Stenczer Béla fesztiváligazgató a pécsi sajtótájékoztatón.
 A jegyek árusítását április végén kezdik, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján várható, hogy a belépők nagy része néhány nap alatt elfogy.
 "A versenyprogramokat nyolc-kilencezer ember láthatja, a jegyek felét a szakmának tartják fenn, a POSZT különböző programjai pedig összesen közel ötvenezer látogatót vonzanak" - fejtette ki.
    

 

Stenczer Béla úgy fogalmazott, hogy az idei találkozó a hagyomány és a megújulás jegyében zajlik. A régi helyszínek mellett már az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült új épületek egy részében is lehet rendezvényeket tartani, másrészt az idén még csak megfigyelőként dolgozó, de jövőre új művészeti vezetőként munkába álló Márta István irányításával a fesztivál több változáson megy keresztül.
   

 

 

                    

Válogatók a POSZT-ról

 

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy a POSZT a magyar színházi élet legnagyobb eseménye, és ez fokozott felelősséget jelent a lebonyolítás, a szervezés minősége tekintetében. Kiemelte, hogy a fesztiválnak erős alapjai vannak, de folyamatos fejlesztésére is szükség van.
    

 

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere pedig arról beszélt, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő város lehetőségeihez mérten minden támogatást megad a POSZT-nak, a fesztivál támogatását nem csökkentették.
 "A város és a kulturális területért felelős szaktárca 75-75 millió forinttal járul hozzá a találkozóhoz, amelynek költségvetése a szponzori pénzekkel és a jegybevételekkel egészül ki" - tette hozzá. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a következő POSZT-nak is Pécs adhat majd otthont.
    

 

Máté Péter, az off-programok szervezője közölte: a találkozó ideje alatt számos egyéb színházi és zenei eseményt, szakmai beszélgetést rendeznek. Lesznek kocsmaszínházi és alternatív színházi bemutatók, múzeumi séták, színészzenekarok fellépése, festő- és kirakatverseny, valamint dramaturgok nyílt fóruma.
    

 

Márta István a jövő évi fesztivál művészeti vezetőjeként változást ígért a versenyprogram szempontrendszerében. Fontos feladatként említette, hogy összehangolják az ugyanebben az időben rendezett nívós hazai színházi fesztiválok időpontját.
    "A találkozó előtt minikonferenciát rendezünk Budapesten annak érdekében, hogy ötleteket kapjunk a további POSZT-ok tervezéséhez. A konferencia eredményéről a fesztivál ideje alatt számolunk be" - tette hozzá Márta István.

 

    

Márta István üzenete a Színházi Világnapon

 

A POSZT megnyitója június 9-én, 17.00-kor lesz a Színház téren, a megnyitót Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas tartja.

 

Kisorsolták 92 jelentkezőből a közönségzsűrit is, tagjai Fonyódi Szabolcs, dr. Istvánné Kollár Anikó és Világi Andrea. A tartalékok: Pichler Szilvia és Stéger Attila.

süti beállítások módosítása