Bozsik Yvette: fontosabb az élet, no meg a szex

„Régi vágyam, hogy legyen saját színházam, de ez most nagyon elgondolkodtató...” – mondja Bozsik Yvette, aki arról is beszélt, mi lesz a társulatával, ha elmegy szülni. Lapszemle.

 

Március 21.-én Szőcs Géza, a NEFMI államtitkára váratlanul közölte a parlamentben, az a terve, hogy állandó fedelet adjon Markó Iván társulatának és aBozsik Yvette Társulatnak. Másnap Králl Csaba kritikus nyílt levélben fordult Bozsik Yvettehez, amire Szemán Béla művészeti menedzser válaszolt. A koreográfus az ügyben a Magyar Narancsnak nyilatkozott. Elárulta, rombolónak tartja, hogy így lerohanták és ő csak azt tudta, Szőcs Géza beszélni kíván vele. “Különben sem tervezek dolgozni, a koreográfusi munkát is abbahagyom egy időre, mert gyereket várok” – mondta Bozsik Yvette.

 

bozsikvatiBozsik Yvette és Vati Tamás a Tüzes angyalban

 

"Van munkájuk"

 

A kérdésre, hogy oldja meg a koreográfus, hogy megmaradjon a társulata, amíg elmegy szülni azt felelte: „Régi vágyam, hogy legyen saját színházam, de ez most nagyon elgondolkodtató, hogy ha egyszer az életben felajánlanák, akkor mindig ez a hisztéria volna-e körötte. A társulattal várjuk, hogy kiírják a pályázatot a hatos kategóriában, és most elég sok előadásunk van, mivel rendeztem sokat a Tháliától kezdve a Centrálon át a Kamráig, így van munkájuk. A repertoárdarabok mennek majd, és lehet, hogy egy gyerekdarab még idén összejön. Sok meghívásom is van, például vidéki operarendezés is, de ne mondjunk semmit, hadd örüljön a szakma, hogy nem lát most egy darabig” – fogalmazott Bozsik Yvette.

 

"Fontosabb az élet, no meg a szex"

 

A Magyar Narancs felvetette: mit jelent ma kortárs művésznek lenni? „Rosszul vagyok attól, ha megmondják nekem, mi az a „kortárs”, én a formák ellen lázadok, már jó ideje. Mindenki kortárs, aki ma alkot. Én előítéleteket érzek az ilyen trendek meghatározása mögött, ami hosszú távon nem hasznos. Attól, hogy Kossuth-díjas vagyok, már nem vagyok jó, csak a MűPának, ahol egyébként sokkal szabadabban csinálom azt, amit akarok. Azt vetik a szememre a nyílt levélben, hogy már nem vagyok forradalmár, meg hogy hol van a Természetes Vészek Kollektíva. Hát, már nagyon messze van, tizennyolc éves koromban történt, azóta változtam, mint mindenki, és ha azt csinálnám, amit várnak tőlem, akkor nem volnék önmagam. Senkihez nem tartozom, semmilyen klikkhez, és állásfoglalást sem adtam ki soha, politikait sem. Ügyek mellett vagyok akkor, amikor megcsinálom a Lélektáncot, a műveimben pedig, ha tetszik, folyamatosan ott van a politikai állásfoglalás akkor, amikor megrendeztem a Katonában a János vitézt vagy a Centrál Színházban a Cabaret-t. Igaz, én jó adag humorral teszem, mert azt gondolom, hogy a politikánál sokkal fontosabb az élet, no meg a szex” – válaszolta Bozsik Yvette.

 

        

Bozsik Yvette - Lélektánc a Szegedi Thealter Fesztiválon

 

"Sikertelenségben tespedő magyaros mentalitás"

 

Arról is beszélt, nem fontos számára, hogy forradalmár legyen. „Én mindig jókislány szerettem volna lenni, akkor is, amikor bebújtam az üvegdobozba az Árvai Gyuri kedvéért, mert szót akartam fogadni. Azért lettem forradalmár, mert bele voltam kényszerítve. Nekem a legfontosabb az őszinteség, a humor, azt mutatom meg magamból, ahol éppen tartok. Az ember folyamatosan tanul, és próbál reflektálni arra, amiben van, ez tulajdonképpen lehet forradalmárság. Annak idején mazochista voltam, azt csináltam, amit mondanak, ma már egy teljesen független alkotó vagyok, senki nem befolyásol. Általában segítek az embereknek, ha megkeresnek, a szakmában is, mert attól, hogy más elér sikereket, én csak boldogabb vagyok. Nem szeretem ezt az irigységben és sikertelenségben tespedő magyaros mentalitást” – összegzett Bozsik Yvette.

süti beállítások módosítása