FRINGE fesztivál a pesti Broadway-n

Elkezdődött a Budapest Fringe. Budapest belvárosa három napra felbolydult méhkassá változik és az összművészeti kavalkád keltette zsivajban, április első hétvégéjén észrevétlenül és visszavonhatatlanul beköszönt végre a Tavasz. A háromnapos, ingyenes fesztivál könnyű-, komoly- jazz- és világzenével, tánccal, színházi és gyermekprogramokkal vár minden korosztályt. 2011-ben a Budapest Fringe Fesztivál április 1. és 3. között vár mindekit a pesti Broadway-n, a Nagymező utca és környékének színházaiban, koncerthelyein, klubjaiban. A hétvégi programok ingyenesek.

 

budapest-fringe-fesztival-pesti-broadwayn-2011-budapest-1-m

 

A Fringe a világ legnagyobb és legismertebb művészeti fesztiválja, története egészen 1947-ig vezethető vissza. Az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon ekkor a hivatalos programon kívül felbukkant a városban nyolc csoport, hat skót és két angol kompánia, akik teljesen hívatlanul színházi előadásokkal szórakoztatták a közönséget.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál testvére, a Frindzs. Őrzi az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál melléktermékeként 1947-ben létrejött peremfesztivál és saját hagyományát: bárki jelentkezhetett, kor és műfaji határ nélkül.

 

RÉSZLETES PROGRAM>>>

 

A FRINGE története

 

A világon ma a legnagyobb és legismertebb művészeti fesztivál, az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál története egészen 1947-ig vezethető vissza. Ekkor ugyanis a hivatalos programon kívül felbukkant a városban nyolc csoport, hat skót és két angol kompánia, akik teljesen hívatlanul színházi előadásokkal szórakoztatták a közönséget. Fellépőhelyeket kerestek maguknak, így kerültek egyes darabok dohos szénapadlásokra. Minthogy már ez az első alkalom is átütő siker volt, a kezdeményezésből a Nemzetközi Fesztivál mellett megszületett az Edinburgh-i Fringe Fesztivál. A 60 éves múltra visszatekintő rendezvény ma már közel 1.600 előadást, 15.000 előadót és kb. 300 különböző helyszínt tudhat a magáénak évente. 1996-ban a Guiness Rekordok Könyve a világon a legnagyobb fesztiválnak nevezte a Fringe-et, és ez a cím azóta is változatlanul az övé.
Mondhatjuk, hogy miután a II. világháború szétrombolta Európa fesztiválrendező kulturális fővárosait, Salzburgot és Münchent, Edinburgh vette át ezt a szervező szerepet és otthont adott a kulturális élet újjászületésének. 'Egyesítsük újra Európát a kultúra segítségével!'- szólt a felhívás, és lám...
A két fesztivál - a Nemzetközi Fesztivál és a Fringe - párhuzamosan zajlik, csak a jelentkezés és az előadások feltételei mások. Míg az előbbire az előadókat felkérik, a Fringe-en korlátozás nélkül bárki bemutathat bármit az általa választott helyen, így az előadások nagy része világpremiernek számít még ma is.
Az Edinburgh-i Fesztivál minden év augusztusában három héten át tart, idén augusztus 5-27. között. A fesztivál központja 1999 óta a vár közelében, a Royal Mile egy gótikus épületében, a Hubban működik.
Érdemes megemlíteni még a Fringe Vasárnapot, egy óriási pikniket a kikötői negyedben, amely 150 ingyenes előadást és egyben köszönetet jelent a város lakóinak a fesztivál ideje alatti kellemetlenségek elviseléséért.
A Fringe Fesztivál Társaságot (Festival Fringe Society) 1958-ban alapították, feladatai közé tartozik a Fringe-programok koordinálása, hirdetése, a központi jegyárusítás, és ők adnak tanácsot az előadóknak, hogy megvalósíthassák álmaikat. Törekednek arra, hogy szabad utat biztosítsanak a Fringe-re, mégpedig úgy, hogy lehetővé teszik a részvételt mindenfajta előzetes szelekció és válogatás nélkül. Az Edinburgh Fringe tehát egy nyílt fesztivál, itt bárki felléphet.
A "Fringe Barátai Társaság" (Friends of the Fringe) képletes (10 font) összeggel támogatják a Fringe Fesztivált. Mint támogatók, házhoz kapják a fesztivál programját és előnyt élveznek a jegyfoglalásnál is.
Miután a rendezvény egyre több és több látogatót vonzott a városba, az évek során az itt rendezett fesztiválok száma is megnőtt. A Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál és a Fringe mellett párhuzamosan fut még a Military Tattoo, a Mela, a Nemzetközi Könyvfesztivál, a Nemzetközi Filmfesztivál, a Jazz & Blues Fesztivál és a Művészeti Fesztivál.
A 2007-es Edinburgh-i Fringe Fesztivál felülmúlta az eddigieket is: 31 000 előadó, 2050 előadás, 250 helyszínen. A színházi előadások mellett kabaré, zene, musicalek, gyermekprogramok, tánc- és mozgásszínház, kiállítások és performanszok kaptak helyet. Aki az összes előadást végig szeretné nézni, annak öt évre, három hónapra és huszonöt napra lenne szüksége.

 

A Fringe maximálisan támogatja a résztvevők kreativitásának szabadságát, és ezzel igyekszik biztosítani a széleskörű és változatos programkínálatot. Ez a fajta politika a kulcsa a Fringe sikerének és szellemének. Mint nyílt helyszín, a Fringe kétségtelenül a legjobb bemutatkozási és fellépési hely ifjú és még fel nem fedezett tehetségeknek.

A következő, manapság igen ismert nevek is az Edinburgh-i Fringe-en alapozták meg karrierjüket:


Hugh Grant
League of Gentlemen
Rowan Atkinson
Eddie Izzard
Catherine Tate
Little Britain
Demetri Martin
David Schwimmer
Emma Thompson
French & Saunders
Michael Palin
Stephen Fry
Hugh Laurie
Ben Elton
Ruby Wax
Julian Clary
Harry Hill
Paul Merton
Jude Law
Billy Connolly

 

Budapesten eddig négy alkalommal volt Fringe Fesztivál, melyet a Budapesti Fesztiválközpont szervezett. Tavaly a fesztivál Pécsett vendégeskedett.
A hozzánk legközelebb lévő Fringe-t Prágában rendezik.
Az Edinburgh-i Fringe Fesztiválról bővebben: www.edfringe.com

Fotó és forrás: FRINGE

süti beállítások módosítása