Koltayt a Szabadtérin is akarják

Szeged is a szívügye, ha hívnák, igyekezne segíteni – fogalmazott Koltay Gábor annak kapcsán, hogy felmerült a neve a szabadtéri vezetőjeként. Az alpolgármester szerint a jelenlegi igazgató menesztése hatalmas kárt okozna a városnak. Lapszemle.

 

A delmagyar.hu arról számolt be, hogy Kiss-Rigó László megyés püspök ugyan cáfolta azt a HVG-ben megjelent információt, miszerint Bátyai Edina helyett Koltay Gábort szeretné látni a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatói székében, a Fidesz helyi önkormányzati frakciója még nem döntött arról, szükségesnek tart-e váltást a poszton. Az is kiderült: a rendezőt alkalmasnak tartanák a szabadtéri vezetésére.

 

"Szeged ugyancsak a szívügyem"

 

Koltay Gábor, a József Attila Színház megbízott igazgatója, aki hivatalosan csütörtökön vette át az intézményt, azt felelte: „Jó érzéssel tölt el, hogy jeles személyiségek és Szeged város közönségének képviselői közül sokan örömmel vennék, ha a város kulturális életében, akár az Ünnepi Játékok programjának segítésében közreműködnék. A megtisztelő szándékokat érzékelem. Mint köztudott, fontos és szép feladatot kaptam a közelmúltban, a budapesti József Attila Színház ügyvezetője lettem, jelenleg minden erőmet ez köti le. Szeged persze ugyancsak a szívügyem, ha hívnának, igyekeznék segíteni".

 

koltaygaborKoltay Gábor

 

"Az én pályázatomnak kell a legjobbnak lenni"

 

A Gazdasági Rádióban a József Attila Színházról is beszélt. Azt kérdezték tőle, vissza lehet-e szerezni valamennyit abból a 100 millió forintból, amit elvont a főváros a színház költségvetéséből. “Nagyon remélem. Ez annak a koncepciónak a függvénye is lesz, amit nekem el kell készíteni. Azt gondolom, az én pályázatomnak kell a legjobbnak lenni”.

 

"Nem ma kezdtem a szakmát"

 

“Semmilyen pénz ígérete nem hangzott el az előző beszélgetéseken. Én ezeket a kérdéseket nem is tettem fel. Szeretnék minél előbb tisztába kerülni a helyzettel. Mint néző nagyon sokszor fordultam meg a színházban, a repertoáron lévő darabok többségét láttam, mert érdekelt az a munka, ami folyik az elmúlt évtizedekben is. Ez egy dolog, más dolog, amikor az ember a művészbejárón megy be és látja az öltözőket. Sűrűn jegyzetelek, szeretném felmérni magam számára mind művészi, mind műszaki szempontból, hol tart ez a színház. Nyilván ezután lesz többb beszélgetés az önkormányzattal. Hozzáteszem, hogy nem ma kezdtem a szakmát, sokat próbált ember vagyok, pontosan tudom, hogy iszonyú nehéz helyzetben van az ország, a főváros. Nagy dolognak tartom, hogy mindenféle vita és szenvedély és különböző koncepciók felmerülése után a fenntartó úgy döntött, megtartja a színházat”.

 

"Szellemiekben nagy beruházásokat kell tennünk"

 

Azt is elmondta, hogy szerinte félinformációk alapján került a köztudatba, hogy a fővárosnak más volt a szándéka, mint megőrizni a társulatos színházi formát, és a hasznosítási pályázattól hamar elálltak. “Nekem szent meggyőződésem, hogy a világon sehol sem lehet színházat önköltséges alapon, állami támogatás nélkül működtetni” – tette hozzá. Azt is megfogalmazta, hogy a kultúrától nem szabad pénzt elvenni, és ha 20 év múlva is magyarul akarunk beszélni, ahhoz szellemiekben nagy beruházásokat kell tennünk.

süti beállítások módosítása