Popo birodalomban unalom van és üresség

Mozgásszínházi előadás bemutatójára készül a nagyváradi Szigligeti Társulat. Georg Büchner Leonce és Léna című darabját Baczó Tünde rendező-koreográfus vitte színre, az előadás zenéjét Cári Tibor szerezte.

leonce_361

A darab

A Popo birodalomban unalom van és üresség, ami nem zavarja az alattvalókat, hisz merev szabályok által működtetett, vegetáló bábuk világa ez: parancsra mosolyognak, parancsra kacagnak, parancsra ásítanak. Nincsen akaratuk. A birodalomban nem önálló embereket látunk, hanem egy saját magáról gondoskodni nem tudó, feledékeny, kicsinyes uralkodó által mozgatott, tehetetlen figurák tömegét. Leonce, a fiatal trónörökös herceg ebből a világból menekül a kényszerházasság és a hatalom átvétele elől, akárcsak Léna, a mások által választott párja. Leonce ki akar lépni a zárt, üres világból, és Valerióval együtt a konformizmus helyett a szabadságot választja. Jó lenne másnak lenni, legalább egy percre. De lehet-e másnak lenni? El tudunk-e menekülni a felelősség, a kiszabott út elől? Leonce és Léna megpróbálja ezt. Mindketten menekülnek. Egymás elől. Végül véletlenszerűen egymásba botlanak. Egy pillanatra azt hisszük, azt hiszik, hogy dönthetnek és saját akaratukból választják egymást. Végül újra szembe találják magukat mindazzal, ami elől menekültek. Leonce és Léna utazása, ami mintha nem is térben és időben történne, úgy zárul le, mintha el sem mentek volna otthonról. Valami mégis történik ez idő alatt: szembesülnek egymással, önmagukkal, és ha nem is nőnek fel, a határán vannak egy új életnek, ahol dönteni kell. Furcsa paradicsomi állapot ez, ami inkább teher, felelősség, száműzetés, mintsem áhított boldogság. És benne meg van teremtve a férfi és a nő, és a paradicsom valamennyi állata ott van körülöttük. Büchner Leonce és Lénája egy meseszerű történet váratlan fordulatokkal, véletlenszerű találkozásokkal, meglepetésekkel, bejárt és még be nem járt utakkal, mindez sok humorral, iróniával, kérdésekkel és gondolatokkal fűszerezve.

 

leonce_006

 

Az alkotók

Baczó Tünde táncos, koreográfus, rendező 2008-ban végzett a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filművészeti Egyetem előadóművészet-koreográfia szakán, majd 2010-ben magiszteri fokozatot szerzett ugyanott. Jelenleg a constanţai Ovidius Művészeti Egyetem tanára. Számos előadásban közreműködött koreográfusként olyan rendezők mellett, mint Victor Ioan Frunză, Sorin Militaru, Szabó K. István. Az egyetemi munkái mellett a Csíki Játékszín Átváltozás című előadását rendezte és a koreográfia is az ő nevéhez fűződik. Több rövidfilm elkészítésében is közreműködött koreográfusként.

 

Cári Tibor zeneszerző, zongorista Székelyudvarhelyen született. A Temesvári Nyugati Egyetem zene szakán végzett. Az egyetemi évei alatt már saját zenéjét játszotta különböző eseményeken, majd a temesvári magyar színház közönsége előtt is bemutatkozott, előbb zongoristaként, majd zeneszerzőként. Azóta több mint negyven színházi előadáshoz, filmhez, reklámhoz írt zenét. A színház zenéje elnevezésű koncertsorozat keretében népszerűsíti a színházi zenét, saját szerzeményeivel.

 

leonce_104

 

A főbb szerepekben Kardos M. Róbert, Varga Balázs, Ababi Csilla, Dimény Levente és Tóth Tünde látható, továbbá Szotyori József, Gajai Ágnes, Csatlós Lóránt, Kocsis Gyula, Tóth Albert Bálint és meghívottként a Nagyvárad Táncegyüttes két tagja, Györffi Katalin és Kerekes Dalma.

 

A bemutatóra 2011. április 2-án, szombaton 19 órától kerül sor a Szabadság Moziban (Fekete Sas-palota, bejárat a passzázs alatt).

További időpontok: 2011. április 3., 4., 5, 6., 13., 14., 16.,  19 óra.

Az előadásra nem érvényesek a bérletek, jegyeket a színház pénztárában lehet váltani keddtől szombatig 10-13 és 17-19 óra között.

 

leonce_es_lena_827_x_1181

 

Fotó és forás: Szigligeti Társulat

süti beállítások módosítása