Jön Pina Bausch társulata

Pina Bausch társulata Magyarországra érkezik! 

Kivételes alkalom ez, hiszen utoljára 2000-ben fordult meg nálunk a Tanztheater Wuppertal Wiesenland (Zöld fold) című előadásukkal. 1999-ben majdnem egy hónapig a Trafóban dolgoztak, és járták a piacokat, fürdőket, koncerteket, táncházakat, falvakat, ebből született a darab. Előtte, 1995-ben pedig a Cafe Müllert és a Szegfűket hozták a Budapesti Tavaszi Fesztiválra. Június 13.-án és 14.-én, a Nemzeti Színházban mutatják be Pina Bausch 2008-as koreográfiáját, a Sweet Mambo-t, ami a Le Monde tanúsága szerint “túl édes ahhoz, hogy valóban az legyen, aminek látszik”.

 

sweetmambo3

 

A francia újság ajánlójában azt írta: “Feszes, fájdalmas, sőt mi több, agresszív, sokszor ijesztő forgatókönyvet mutat be a Sweet mambo, amelynek dramaturgiáját jól követi Pina Bausch zenei montázsa. A swing tempo és a melankólikus trip-hop váltakozása közben a jelenetek szirupként folynak egymásba".

 

sweet2

 

"A Sweet Mambo nem is olyan édes. Bár a nők bonbonokhoz hasonlítanak, de amint elvesztik pompázó csomagolásukat, kiderül, a bonbon mérgezett. Mérge átitatja a férfit is és lassan tönkreteszi. A keserűség alattomosan beszivárog a színpadra. Tehát a Sweet Mambo egyáltalán nem édes. A játékos jelenetekben hirtelen tör felszínre a dráma, és az erőszak. Például akkor, amikor két férfi egy asztalt sétáltat. Egy nőt üldöznek vele, megállíthatatlanul görgetik a teste körül. Julie Shanahan szüntelen kiáltozása libabőrössé teszi a nézőt. Hangja a képzeletünkbe hasít, mély nyomot hagy, sokáig visszhangzik a nézőben" - fogalmaz a Le Monde.

 

sweetjulieshanahan

 

"A Sweet Mambo meghazudtolja a címét. Fehér fátylait szürke fények és folyamatos szél járja át, a szín az alkonyatot idézi. Kilenc szereplője már régóta a wuppertali társulatot erősíti. Nazareth Penadero groteszk iránti érzékenységét 1980 óta bizonyítja; Helena Pikon és Julie Shanahan már harminc éve táncolnak Bausch színházában, míg Andrey Berezin 1994-ben érkezett a csapathoz. Minden előadás alkalmával ismerős figurákként térnek vissza, akikkel már intim viszonyban állunk. A Sweet Mamboban saját nevükön is bemutatkoznak a közönségnek, és minden egyes alkalommal hozzáteszik: “ne felejtsék el”. Az utolsó jelenet egy fokozatosan eltűnő, zűrzavaros csoda. Julie Shanahan, szőkén és aranylón, viharos lendülettel ordít. A leplek ringásában úgy vergődik, mintha el akarna tűnni. Egy táncosnő életének metaforája az, ahogy ezt a bauschi ikont végül felfalja az üresség” - összegez a lap.

 

sweet_mambo3

 

 

SWEET MAMBO

 

Koreográfia: Pina Bausch

 

Táncosok: Regina Advento, Andrey Berezin, Daphnis Kokkinos, Nazareth Panadero, Helena Pikon, Julie Shanahan, Julie Anne Stanzak, Michael Strecker, Aida Vainieri

 

Dramaturg: Peter Pabst

Jelmez: Marion Cito

Zenei munkatársak: Matthias Burkert, Andreas Eisenschneider

Munkatársak: Marion Cito, Thusnelda Mercy, Robert Sturm

Az előadás időtartama: 2 óra 10 perc

 

Zene: Barry Adamson, Mina Agossi, Rene Aubry, Mari Boine, Lisa Ekdahl, Brian Eno, Mecca Bodega,Jun Miyake, Hazmat Modine, Lucky Pierre, Portishead, Ryuichi Sakamoto, Hope Sandoval, Gustavo Santaolalla, Trygve Seim, Nina Simone, lan Simmonds, Tom Waits


süti beállítások módosítása