Kiosztják a Gábor Miklós-díjat

 

Hatházi András kapja idén a Gábor Miklós-díjat.

Hatházi András 1992-ben végzett színészként a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban szerzett DLA-fokozatot. 1992 és 2001 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, azóta szabadúszó színészként, illetve a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán dolgozik, oktatói munkáját számos elismerés kíséri. Bemutatkozott színpadi és filmrendezőként, drámaszerzőként, forgatókönyv-íróként és fordítóként is. Idén vehette át a Jászai Mari-díjat.

 

hathazi-andras

 

A Gábor Miklós-díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította, és azt a színművészt tüntetik ki vele, aki a kuratórium megítélése szerint az elmúlt évben a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtotta. Vass Éva Opheliát alakította a Madách Színházban több mint háromszázszor játszott előadásban, amelyben Gábor Miklós volt Hamlet. A díjazott Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész bronz plakettjét veheti át, amelynek egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképe látható.

 

A kuratórium tagjai: Ascher Tamás, Koltai Tamás, Meczner János és Spiró György.

 

A díjat minden évben Gábor Miklós születésnapján, április 7-én, vagy ahhoz közel eső napon adják át. Eddig többek között Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Király Levente, Herczeg Zsolt, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert részesült Gábor Miklós-díjban.

süti beállítások módosítása