Meghalt Komlós Juci

Életének 93. évében kedden elhunyt Komlós Juci, a nemzet színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész - közölte a Nemzeti Színház.

"Nagyon vigyázunk rá, az egész család körülötte van, igyekszünk minél több örömöt szerezni neki. Már 92 éves, és szerencsére semmi olyan probléma nincs, amit ez a kor ne indokolna. Persze már nem olyan fürge, mint régen, de azt hiszem, ez így természetes. Van szomorkás érzésünk, hiszen az óra nem visszafelé forog, ő sem fiatalodik sajnos" – nyilatkozta pár hónapja Földessy Margit, Komlós Juci lánya. Arról is mesélt, hogy bár a színésznő visszavonult, boldog volt és szeretett kollégáival szoros kapcsolatot ápolt telefonon.

 

Komlós Juci 1919. február 10-én született Szabadkán, igazi színészdinasztia tagjaként: szülei Komlós Vilmos komikus és Pintér Irma színésznő voltak, de két testvére, László és András is ezt a pályát választotta. Pestszentlőrincen, az egykori Állami lakótelepen nőtt fel, színi tanulmányait pedig 1935-ben Rózsahegyi Kálmán színművészeti iskolájában kezdte. Oklevelét azonban csak 70 évvel később, különleges körülmények között kapta meg: a Színház és Filmművészeti Egyetem 2005-ben munkássága elismeréseként felmentette az órára járás alól, és kiállította neki a színész-diplomát. Komlós Juci ugyanis soha nem fejezte be a színiiskolát, egy év után máris szerepet ajánlottak neki a Király Színházban.

 

komlosjuciKomlós Juci arcai

 

Ezután több vidéki várost "végigjátszott" és Budapest legnevesebb színházaiban is megfordult. Pályája kezdetén szubrett- és naívaszerepeket alakított, később kiváló karakterszínésznő lett; játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

 

Számos játék- és tévéfilmben is szerepelt, például az Aranyemberben is, a legnagyobb ismertséget azonban a Magyar Televízió Szomszédok című teleregénye hozta meg a számára, amelyben 1987-től tizenkét éven át játszotta Takács Lenke szerepét, a filmbéli férjét, "Taki bácsit" alakító Zenthe Ferenc oldalán. Játszott a Semmelweisben, a Rokonokban, Az aranyemberben, a Mire megvénülünkben, a Különös házasságban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélőben és A megfelelő emberben.

 

komlos

Komlós Juci

 

Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit eltávozását követően a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.


Komlós Juci búcsúztatására szűk családi és baráti körben kerül sor.

süti beállítások módosítása