Szentivánéji álom koncert-színházi változat

Együtt hangzik el Shakespeare Szentivánéji álom című művének színházi és Felix Mendelssohn által írt koncertváltozata szombat este a Nemzeti Színházban. Az Óbudai Danubia Zenekart Hamar Zsolt vezényli, a produkciót Alföldi Róbert rendezi, közreműködnek a teátrum társulatának színészei.

Mendelssohn 17 éves korában írta páratlan remekművét, a Szentivánéji álom nyitányt. A zeneszerző csak 1843-ban, pályája utolsó szakaszában kapott felkérést IV. Frigyes Vilmos porosz királytól, hogy a koncertnyitány mellé komponálja meg a Shakespeare-színmű kísérőzenéjét.


Ekkor készültek el a dalok és a kórusok, a közzenék és melodrámák (prózát kísérő kompozíciók), valamint az olyan nagyobb szimfonikus betétek, mint a Scherzo, az Intermezzo, a Notturno vagy a Nászinduló. A nyitány eredeti formájában illeszkedett a teljes kísérőzene koncepciójához, olyannyira, hogy néhány jellegzetes motívuma az egész darab szervező elemének bizonyult.

 

as


A karmester Hamar Zsolt ennek kapcsán elmondta: a próbák alapján úgy látja, fiatalos előadással találkozhat a néző: lendülettel, hévvel, egyszersmind a fiatalság kiszámíthatatlanságával, helyenként túlzásaival együtt.
"Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy két olyan virtuóz művész adja káprázatos színészi eszköztárát és magas kvalitását, mint Udvaros Dorottya és Kulka János. Így ők adják az ellenpontot az ifjonti +kócossághoz+ és kölcsönzik a mértéket az előadásnak" - fogalmazott Hamar Zsolt. Kiemelte, hogy Alföldi Róbert lenyűgözően vezette a próbákat, nagy respekttel bánik a muzsikusokkal, azzal a helyzettel, hogy azért ez az est főként hangverseny. A rendező Shakespeare-t viszi színre, de igyekszik Mendelssohn tündéri muzsikájának nézőpontján át láttatni a vígjátékot.

 

hamar_zsolt_probalHamar Zsolt


"Megszoktam, hogy a kertünkben komponálok. Ma vagy holnap ott fogok elkezdeni álmodni a Szentivánéji álomról. Pedig tudom, hogy ez határtalan merészség" - írta annak idején Mendelssohn, akit Mozarthoz hasonlóan csodagyerekként tartottak számon. A "kertben komponálás" a darab atmoszférájának, "levegőjének" közvetlen és nagyon is valóságos inspirációjáról árulkodik. Mendelssohn az első felvonáshoz nem is tervezett további zenét.
A nyitány utáni következő szám a második felvonás előtt hangzik el. Ez a scherzo Puck alakjához köthető. A nagyobb zenei egységek közül kiemelkedik az Intermezzo, a nagyobb lélegzetű zenei betétek közül különösen emlékezetes még a varázslatos Notturno és a Nászinduló.


Radnai Csilla, Bánfalvi Eszter, Fehér Tibor, Farkas Dénes, Földi Ádám, Szabó Kimmel Tamás, Mátyássy Bence és Makranczi Zalán lép még színre, közreműködik az Angelica Leánykar, szólót énekel Czabán Angelika és Széll Cecília. Az koncerten a Mendelssohn által komponált kórus-betétek eredeti német nyelven szólalnak meg.

süti beállítások módosítása