"Bugyi, érted, bugyi!"

Verskommandó, versdinamó lepte meg és várta egész nap a kaposváriakat. Lapszemle.

Ha a hegy nem megy, hát vigyük. Valahogy így írták át a szólást a kaposvári színészek, egyetemi hallgatók hétfőn, Kaposváron, a költészet napján, amikor nyitott könyvvé változtatták a várost – írja a sonline.hu. A színészekTesco pénztárra pattanva, távolsági buszpályaudvar padján, és még börtönben is szavaltak, verskommandó járta a várost.

 

kolteszet1

 

“János gazda, derék gazda, Nincsen párja hat faluba; Csak egy a bibéje, Hogy soha sincs pénze – sodor a szabadság és a szerelem költőjének népies lendülete” – tolmácsolta Petőfi sorait a 3-4-es andocsi-igali járat közönségének Tóth Molnár Ildikó általános megdöbbenés közepette.

 

Takács Géza alakítása már hangsúlyokat is megengedett magának, Kovács Zsuzsáéban ott a javíthatatlan, ámde bájos akarás: értsétek meg, akarjátok érteni! A színésznő nem találta magán az off-gombot, végig szavalta a peront, s ha már felpörgött, a Corsóig tartó utat is. A többiek csatlakoztak, következett egy kis Weöres Sándor bónusz track: a Kutyafülű Aladár, s sétáló gyerekek kedvéért – számolt be a lap.

 

kolteszet2

 

A Csiky Gergely Színház előterében Mózes Balázs ötlete alapján versdinamó várta a költészet szerelmeseit, akiknek meg kellett dolgozniuk egy-egy míves strófáért, hiszen a diktafon, melyre a teátrum színészei mondták fel kedvenc verseiket – melyek a bevásárlóközpontokban a reklámblokkokat is megszakították – csak addig szólt, míg a hallgató tekerte a pedálokat. Az épületben iskolás csoportok kalandoztak a – Sarkadi Kiss János ötletelte – Holt költők ligetében: nyolc színművész jelentette az állomásokat, akik nyolc költőtől idéztek. A nagyszínpadon pedig hömpölygött a versfolyam, s sodort magával mindenkit, aki beült a nézőtérre – tudósít a sonline.hu.

 

kolteszet3

 

Bugyi, érted, bugyi! – zuhant ki egy közgázos diák az ajtón röhögve, amikor Szula László befejezte Eörsi István Bugyi a szélben című versét. Ebben az esetben nem állt meg az utolsó sor: forma van, nincs tartalom... A stúdióban sokkal komolyabb légkör uralkodott, a Polgári Casino versmondó versenyére csurig telt a nézőtér, s a Tóth Géza és Hornung Gábor vezette zsűrinek nem kis feladatot jelentett kiválasztani a legjobb előadókat: a győzelmet végül a barcsi drávavölgyés Horváth Csenge szerezte meg, iskolatársa, Bunevácz Bianka előtt míg a harmadik helyen a kaposvári katolikus gimnáziumból érkezett Varga Ákos és a barcsi szécsényis Lipics Zsolt osztoztak.

süti beállítások módosítása