Magyar évad jön Egerben

Magyar évad lesz a 2011-2012-es az egri Gárdonyi Géza Színházban - jelentette be a teátrum új direktora, Blaskó Balázs. Az is hivatalossá vált, hogy tizenöt ember távozik a társulattól.

Ez azt jelenti, hogy a következő évadban, az elfogadott műsorterv szerint, kizárólag magyar szerzők alkotásainak bemutatására kerül sor, mind a nagyszínpadon, mind a stúdiószínpadon.Ugyanakkor Topolánszky Tamás táncpedagógus koreográfus vezetésével az eddigiektől eltérő mozgásesztétikai irány jegyében újjáalakul a színház tánctagozata - közölte az igazgató . Arról is beszámolt, hogy Szabó Róbert, a Heves Megyei Önkormányzat fideszes elnöke azt fogalmazta meg elvárásként  számára, hogy visszacsalogassa az elmúlt években elmaradt nézőket.

 

blasko

Blaskó Balázs az irodája előtt


A műsortervet ismertetve Blaskó Balázs elmondta: bemutatják Sütő András Káin és Ábeljét, Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjét, A Fából faragott királyfit Bartók Béla művét, Háy Gyula Mohács című darabját, Csíksomlyói passió címmel egy népi játékot, Molnár Ferenc a Játék a kastélyban című darabját Makk Károly rendezésében, A fejedelem című, Rákóczi Ferenc életét bemutató rock musicalt Moravetz Leventétől és Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjét.


A stúdiószínpadon Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli, illetve Vesztett éden című darabjait, egy kortárs egri szerző, Magyar Elemér Keresd a nagyapád című művét és a tánctagozat önálló, Táncfantázia című produkcióját láthatja a publikum. A gyerekeket Fazekas Mihály-Schwajda György Lúdas Mátyásával, illetve az Eltüsszentett birodalom című mese-táncjátékkal várják. Utóbbi Küttel Dávid, Hajtó Aurél és Halmi Zoltán közös alkotása. Blaskó Balázs arról is szólt, hogy be kívánja vonni a város iskoláit a színház életébe, egyfajta drámapedagógiai képzést nyújtva a diákok számára. Ugyancsak fontos célja, hogy felvegye a kapcsolatot a határon túl működő magyar társulatokkal.

 

blasko2

Blaskó Balázs az irodájában

 

Hivatalossá vált az is, hogy  távozik  a Gárdonyi Géza Színház hét neves művésze: Bozó Andrea (az direktor, Csizmadia Tibor felesége), Görög László, Kaszás Gergő, Schruff Milán, Vajda Milán, Ötvös András és Szabó Emília. Ennek kapcsán Blaskó hangsúlyozta: Pozsonyból, Marosvásárhelyről, Budapestről és Kaposvárról, mintegy hatvan fiatal művész jelezte, hogy az egri társulat tagjává kíván válni. Ugyanis kedves számukra az a fajta színházi eszmény, amelyet igazgatóként képvisel. A válogatások nyomán öt közalkalmazotti státusz lesz betölthető és további öt művészt állandó közreműködőként kívánnak foglalkoztatni.

 

A tánctagozatot is újraalapozzák, hiszen nyolc táncos, vezetőjük, Barta Dóra távozása után felállt.  Blaskó azt is közölte, hogy olyan fajta mozgásesztétikumot kíván kialakítani, mint amelyet például a Csíksomlyói passió, a Székely fonó, vagy a Galántai táncok jellemeznek. Ennek megvalósításában jelezte részvételi szándékát Topolánszky Tamásnak a Magyar Táncművészeti Főiskolán végző több tanítványa. Ugyanakkor a táncművészeti produkciók megvalósítása során számítanak az Egerben működő néptáncegyüttesekre is - fűzte hozzá az igazgató.

süti beállítások módosítása