Állatmesék vendégségben

A Nemzeti Táncszínház meghívására Budapesten vendégszerepel a Gárdonyi Géza Színház tánctagozata. La Fontaine: Állatmesék című táncjátéka április 14-én 10.30 és 15 órától, valamint 17-én 10.30-tól látható.

allatmesek_rka

 

Nagyon szeretem a meséket és a gyerekeket – árulja el Barta Dóra. Ezért is készített gyerekeknek előadást a Harangozó-díjas, érdemes művész.

A jó és rossz közötti összefüggésekről, egy-egy probléma körbejárásáról is elgondolkodtat a mű. Mi ezt színes, izgalmas képi világgal visszük színpadra, pl. a díszlet egy vidámpark lesz, tele csodával és mókával. Minden szereplő egy-egy állat, emberi tulajdonságokkal felruházva – mondja a rendező-koreográfus.

La Fontaine-ről azt mondták: az állatokról éppúgy tud beszélni, mint az emberekről. Talán ez is a titka annak, hogy állatmeséi ma is aktuálisak, rólunk szólnak, rávilágítanak hibáinkra, gyarlóságainkra, tévedéseinkre. A gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló táncjátékban a sok apró meséből egy nagyívű történet kerekedik, mely a hatalmától elvakult Oroszlán és a ravasz Róka már-már Shakespeare-t idéző játszmáját meséli el, miközben a „birodalom" összes lakóját megismerjük: mind önálló személyiség, egy-egy ismerős embertípus állat-mása. A népszerű, mindenki által ismert meséken (A holló és a róka, A róka meg a gólya, A tücsök és a hangya stb.) kívül számos, ritkán idézett fabula is megelevenedik. Színes-zenés kavalkád, prózai és dalbetétek, és természetesen mozgásszínház komplex, látványos formájában elevenedik meg La Fontaine humora, iróniája, bölcsessége.

pcs

forrás:  Gárdonyi Géza  Színház, Eger

süti beállítások módosítása