GD projekt a Katonában

Április 16-án és 17-én látható a Katona József Színházban a GD projekt című előadás, mely a színház idén indított ifjúsági programjának első, a közönség számára is látható eredménye. A program nyáron a nagysikerű Cigányokkal folytatódik.

phoca_thumb_l_fooglalkozsfotk_135

 

A fiatalok kultúrálódási szokásainak változása, a színházak műsorpolitikája, valamint a tanárok túlterheltsége, fásultsága együttesen eredményezte azt, hogy a 29 év alatti fiataloknak már csak 4%-a jár rendszeresen színházba (Ifjúsági gyorsjelentés, 2008).

 

Erre a negatív jelenségre reagálva indította el a Katona József Színház az idei színházi évad egyik izgalmas és újszerű kezdeményezését, melynek célja, hogy saját nyelvén szólítsa meg a fiatal korosztályt és mutassa be számukra a színházat. - A hazai kőszínházi rendszerben egyedülálló ifjúsági programban az előadásokat interaktív foglalkozásokon keresztül hozzuk közelebb, tesszük értelmezhetőbbé, élvezhetőbbé a középiskolás korosztály számára - mondta Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, hozzátéve: az előadásokhoz kapcsolódó foglalkozásokon a fiatalok különböző színházi formanyelvekkel ismerkedhetnek meg, és szempontokat kaphatnak az előadások feldolgozásához, végül pedig a színészház munkatársai segítségével egy saját produkciót is létrehozhatnak.

 

A Katona az idei évadban különböző típusú ifjúsági foglalkozásokat kínált a Két lengyelül beszélő szegény román és a Golden Dragon című előadásokhoz. Utóbbi sorozaton az ELTE Trefort Ágoston Gimnázium és a Terézvárosi Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola diákjai vettek részt, a 12 foglalkozás alatt a diákok megismerték a produkció anyagát, s ezt a saját életükből, környezetükből vett tapasztalatok kontextusában dolgozták fel. A cél az volt, hogy a fiatalok egy színházi alkotófolyamatban vegyenek részt - Végh Ildikó dramaturg vezetésével és Fullajtár Andrea, Kocsis Gergely színművészek segítségével -, s előadjanak egy saját, a Golden Dragonból kikevert, pesti ízekkel felturbózott, thai-kínai-vietnámi jelenetet. Az így összeállt produkció címe GD projekt, a nyílt előadások pedig április 16-án és 17-én láthatók a Katona Sufnijában.

 

phoca_thumb_l_p1020327

 

Az ifjúsági program a következő évadban is folytatódik, az egyik kiemelt produkció a nagy sikerű Cigányok című előadás feldolgozása lesz. - Úgy érezzük, a romakérdéssel történő szembenézés minden korosztály számára megkerülhetetlen, ezért szeretnénk olyan foglalkozásokat tartani a középiskolás diákok számára, amik közelebb hozzák hozzájuk a romakérdést és élményszerűbbé, személyesebbé teszik viszonyukat a problémához. Nagyon fontos szempont, hogy különböző kulturális, szociális hátterű diákokkal dolgozzunk együtt, s azt reméljük, hogy a diákok nyitottabbak lesznek egymás problémáira, toleránsabbak lesznek egymással, megtanulják meghallgatni, megérteni egymást - mondta Végh Ildikó.

 

A program már nyáron elkezdődik, a fiatalok egy baranyai kistelepülésen egy tíz napos táborban dolgozhatnak együtt, a résztvevő diákok és a település fiataljai a tábor végén a beszélgetések, egymástól gyűjtött történetek és a közös játékok alapján összeállítanak egy előadást, aminek a főszereplői a település lakói lesznek. Ősszel egy 12 alkalmas foglalkozás-sorozattal folytatódik a program a Katonában, ahol a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetokatatási Intézmény és BME Kéttanítási Nyelvű Gimnázium tanulói vesznek részt a színház alkotóival közösen. A közönség számára is kézzelfogható eredményt itt is egy önálló előadás jelenti majd, a foglalkozásokat Kovács Dániel rendező és Végh Ildikó dramaturg tartja. A programhoz oktatási foglalkozások és színházi nyílt hétvége egészíti ki.

 

Fotó és forrás: Katona József Színház

süti beállítások módosítása