Finnugar tragédia négy személyben

Jussi Moila finn drámaíró Kések szelik a levegőt (Veitset leikkaa ilman) darabja nyomán készült előadás a hallgatás generációkon át továbbörökített kultúrájáról szól. Avagy hogyan lettünk azokká, akik most vagyunk? Egyéni és közösségi problémáink brechti fekete humorral, antik drámaszerkezetben, finn-magyar koprodukcióban, a Fogasház izgalmas tereiben. 

A Sirályban tavaly bemutatott Nyuszilány projekt folytatása, egy másik kortárs finn darab bemutatásával. A finn rendező egy hónapig Budapesten tartózkodik, a csapatban finn színésznő, jelmeztervező és zeneszerző is van, ami kuriózumnak számíthat a magyar színházi életben.

 

nelj_henkil

 

A finn-magyar Hídverők Társulat 2010 tavaszán teltházak előtt mutatta be Saara Turunen: Nyuszilány című darabját, a belváros kultikus színházi befogadóterében, a Sirályban, majd a Vidor Fesztivál meghívott programjában Nyíregyházán. Aleksis Meaney, Finnország egyik igen keresett, sokat foglalkoztatott rendezője és Kaszás Ágnes, Helsinkiben dolgozó magyar színésznő-producer, 2011 áprilisában a társulattal ismét új koprodukciót hoz létre, négy magyar és három finn alkotó közreműködésével. Ezúttal Jussi Moila: Kések szelik a levegőt c. sikerdarabjának magyar nyelvű ősbemutatójára vállalkoznak a FOGASHÁZ izgalmas tereiben. A nemzetköziség jegyében, mielőtt a produkció Magyarországra költözött volna, az alkotócsapat Helsinkiben kezdte el a próbafolyamatot és személyesen is megismerkedett a darab szerzőjével.


Jussi Moila a finn kortárs drámaírók fiatal generációjának egyik legkiemelkedőbb alakja. A Kések szelik a levegőt c. darabját 2007-ben írta. A drámát a Finn Színházi Akadémián mutatták be komoly sikerrel, majd kiadták a Fiatal Drámaírók Könyve c. sorozatban is. A belgrádi FIST fesztiválon a darabból készült előadásnak több kategóriában is díjat ítéletek, továbbá meghívást kapott a Firenzébe is. A finn abszurd „északi tragédiának” rövid idő alatt nagy kultusza lett a nemzetközi alternatív színházi körökben, hiszen a szerző brilliánsan elegyíti az antik tragédia szerkezetét a kortárs drámai stílusokkal és az aktuális társadalmi problematikákkal.


A Kések szelik a levegőt a hallgatás generációkon át továbbörökített kultúrájáról, egyéni és közösségi problémáinkról szól, brechti fekete humorral fűszerezve, a görög drámák világát idéző struktúrában. Témája társadalmunk szociális problémáinak bemutatása egy lassan széthulló család négy karakterének sorsán keresztül, rávilágítva azokra a politikai, társadalmi és gazdasági helyzetekre, amik több nemzedéket betegítettek már meg.

Szoveg_nelkul__Kesek_sz.a.l._A3-01

 

 

Hídverők Társulat:

Jussi Moila (FIN):

Kések szelik a levegőt

– finnugar tragédia négy személyben -

 

Szereplők: Bartsch Kata, Dióssi Gábor, Juhász Kristóf, Lotta Kaihua, Kaszás Ágnes

Fordító: Kovács Andrea

Versszövegek: Juhász Kristóf

Dramaturg: Juhász Kristóf

Díszlet-és jelmeztervező: Laura Dammert

Eredeti zene: Bäckström Jouni

Produkciós asszisztens: Kovács Andrea

Producer: Kaszás Ágnes, Aleksis Meaney

 

Rendező: Aleksis Meaney

 

2011. 04. 27. 18:30 nyilvános főpróba
2011. 04. 29. 19:00 BEMUTATÓ

További előadások:
2011. 05. 02., 03., 04. 19:00
2011. 05. 11., 12., 13. 19:00

Helyszín:
FOGASHÁZ, 1073 Budapest Akácfa utca 51.

 

A korlátozott férőhelyek száma miatt előzetes regisztráció ajánlott a suomiplay@gmail.com címen.

Jegyek kaphatók a Szikrában, a FÜGE jegyirodában és a jegy.hu oldalon.

Regisztráció: suomiplay@gmail.com

JEGYINFÓ: 1500 HUF / diák 1000 HUF / suomiplay@gmail.com / Kovács Andrea / +36 20 46 77 523 / FüGE PRODUKCIÓ www.fugeprodukcio.hu

 

 

Támogatók: Finnish Theatre Information Centre, Finnagora, Arts Council of FInland, Fili, Nordic Drama Corner, Szidosz, Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ, FOGASHÁZ
 Az előadás a Nordic Drama Corner www.dramacorner.fi engedélyével jött létre.
 Külön köszönet: Pap Éva, Izsák Lili, K. V. Társulat, Theatre Academy of Finland

 

Fotó és forrás: FÜGE

süti beállítások módosítása