Az Operettben tartotta alakuló ülését a Hungarikum Szövetség

Szándéknyilatkozatot fogadtak el a Hungarikum Szövetség megalapításáról az alapító cégek és szervezetek - jelentette be Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

Birinyi József, a parlament Hungarikum munkacsoportjának vezetője a 2011. április 13-ai alakuló ülés után elmondta, hogy a szövetség segíti a Hungarikum törvény megalkotását. A törvénytervezet társadalmi vitája április 18-án zárul, a jogszabály-javaslat várhatóan ősszel kerül a parlament elé. A szervezet azokat a termékeket, alkotásokat, szellemi értékeket, illetve gyártóikat, alkotóik örököseit tömöríti, amelyekről a világon mindenütt eszébe juthat az embereknek Magyarország. Az érdekvédelmi feladatokat is ellátó Hungarikum Szövetség alapító tagjai: a Budapesti Operettszínház, a Béres Gyógyszergyár Zrt., a Tokaji bor márkaképviselete, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., a Herz Szalámigyár Zrt. és a Pick Szeged Zrt., a Magyar Kodály Társaság (Kodály-módszer), a Mathiász-örökség, a Neumann János Társaság, a Parlament Hungarikum Munkacsoportja, a Pető Intézet, a Puskás Örökség, a Törley Pezsgőpincészet, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és Zwack Unicum Nyrt.

hungarikum_tagokA Hungarikum Szövetség alapítói


Az alapítók szeretnék felgyorsítani az említett törvény megalkotását is, amelyen két éve dolgozik munkacsoport a parlamentben. Másik céljuk, hogy a hungarikum hétköznapi, általában gasztronómiához kapcsolódó jelentését kibővítsék. Kerényi Miklós Gábor hangsúlyozta, hogy a "közfelkiáltással hungarikumnak" ítélt társaságok alapítják a szövetséget. Birinyi József ehhez hozzátette: nem minden hungarikum vesz részt a szövetség megalapításában, igaz, túl sok hungarikum sem lehet. A hungarikum fontosságáról úgy fogalmazott, hogy "azt a magyarsággal azonosítják". A testület célja, hogy a kiemelt magyar értékeket továbbfejlessze, népszerűsítése, piacra jutását elősegítse és erősítse az országmárkát.

hungarikum_keroBirinyi József és Kerényi Miklós Gábor

 

A szándékot jól jelzi, hogy az alakuló ülést az Operettszínházban tartották. Kerényi Miklós Gábor, az intézmény főigazgatója szerint a magyar operett, és a magyar operett-játszás komoly hungarikum, egy igazi kárpát-medencei műfaj, ahol találkozik a bécsi keringő, a polka egész furcsa összefonódással, a magyar népzenével, a cigányzenével, és mellette a román, szerb és szlovák népzenével, valamint ezen keresztül egy olyan lelkiállapottal, amiben benne van a mi magyarságunknak a lelkiállapota, a sírva vígadás. "Mi vagyunk az a furcsa nép, amely egyszerre tud ugyanis sírni, a következő pillanatban nevetni, majd képes a végletes szerelmi és társadalmi őrületeiből kilépve egy viccet mondani" - mondta a főigazgató. Kerényi Miklós Gábor szerint, egyértelmű hogy a magyar operett és magyar operett-játszás hungarikum lesz. A Puskás-örökséget képviselő Szőllősi György úgy fogalmazott, egy ilyen klub tagjának lenni rendkívüli megtiszteltetés. Ugyanakkor szerinte kereskedelmi és kulturális szempontból, valamint az országimázs tekintetében is sok olyan tennivaló van ezen a területen, amelyben talán a testület is segítségére lehet a készülő új törvény alkotóinak. Nem mindegy ugyanis, hogy miről azonosítják Magyarországot.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása