Ulysses nappalija

"Kérész Művek" című  performansz-kocsma sorozat újabb bemutatóját április 9-én tartották az Artusban. A 2010 februárjában elindított "Kérész Művek" sorozat havonta látható estjei kötetlen, de izgalmas lehetőségek a találkozásra. Miközben a nézők és művészek egy asztalnál beszélgethetnek, folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók szakítják meg és gazdagítják az estét. Minden alkalommal egy új előadás születik, melyet a résztvevők egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre.

Folytatásként április 20-án 20 órai kezdettel kerül sor Goda Gábor „Ulysses nappalija" című új darabjának bemutatójára az Artus Műhelyben. Az előadás az ember külső és belső világa közötti határok elmosásával egy újfajta utazás-élmény megtapasztalásának lehetőségét kínálja. Az egymással gyakran egy időben zajló jelenetek választásra késztetik a nézőt, aki döntésein keresztül gondolataiban maga is egy belső utazásra indul.

 

Ulysses_nappalija_foto_Tri_Gspr_800x536_pixels

 

Az előadás szabad asszociációk sorát felfűzve egy nap történéseit dolgozza fel. A Joyce Ulysses-éhez való kapcsolódást a gondolkodásmódban fellelhető egyezés adja. A tudatfolyam technikájának alkalmazásával a képek és események folyamattá rendeződnek, így létrehozva az utazás élményét.

Az előadás jelenetei a folyamatos jelenlétről szólnak, felborítják a kétpólusú gondolkozást. Ennek megfigyelésére és nyomon követésére biztosít teret a nappali, ahol a néző beleolvad az őt körülvevő, a társulat által megteremtett közegbe s maga is útra kel. A párhuzamos történések miatt a néző valóban dönthet, hogy merre fordítja a figyelmét. A saját útját kezdi el járni, s az utazás egyes állomásaihoz érve utazása fonalának irányát önön szabad döntései szabják meg. Így válik az előadás időtartama alatt a nézőből is alkotó.

A nappali nem egy valós helyszín, hanem utalás az általa betöltött funkcióra. A lakások kialakításában általában központi helyet kap, aktív zónának is nevezik, a pihenést, kikapcsolódást, szórakozást, az emberi együttlétet szolgálja. Az előadás alkalmából ebbe az élettérbe és egyben közös tapasztalásra invitálják vendégeiket az alkotók.

 

Az „örök visszatérés mítosza" az emberiség egyik legalapvetőbb kérdéseit veti fel. Hová tart az ember, aki egész életében úton van? Ez az úton levés nemcsak a keleti, a nyugati, hanem a Föld valamennyi emberét jellemzi.

A társulat joyce-i gondolkodásmód mentén az örök visszatérés, a végtelennek tűnő utazás témájából kiindulva az ellentmondásokban rejlő teljesség kérdését járja körbe. Egy este a nappaliban.

 

artus

 

Artus Műhely:
Ulysses nappalija

közösségi tánc színház performansz

 

Alkotó-előadók:
Bodóczky Antal, Boross Martin, Debreczeni Márton,
Fischer Balázs, Goda Gábor, Gold Bea, Kocsis Gábor, Nagy Ágoston,
Nagy Csilla, Téri Gáspár, Tucker András, Virág Melinda

Prodikciós munkatárs: Rácz Anikó

Rendező: Goda Gábor

 

Bemutató: 2011. április 20., 20 h

További előadások: 2011. április 21., 22., 27., 28., 29., 20 h

Helyszín: Artus Műhely - XI, Budapest, Sztregova utca 7.

Helyfoglalás: info@artus.hu

 

Inspiráció

 „Fent álltam a hegyen, és lassan megfordultam a saját tengelyem körül. Egyszerűen körbefordultam. Megfordultam, de egy nap, azaz 24 óra alatt. Annyi idő alatt, mint ahogy a Föld fordul meg a tengelye körül. Egy napot álltam egy helyben, lassan mozdulva, fordulva, összehangolódva, eggyé válva a Földdel.

Forgás közben újrafogalmazódott a világ:

A közvetlen valóság és a látomások együtt léteznek.

A Föld nem a lábam alatt van, hanem körülvesz.

Nem itt állok, hanem mindenhol.

Az Egy-Nap-Fordulat rítus és meditáció, tele fájdalmas és egyben felemelő ellentmondásokkal.

Az éppen készülő előadásunknak ezek után már nem lehetett más középpontja, mint az Antinómia a belső ellentmondásokban rejlő teljesség." (G.G.)

 

 

Krsz_Mvek_foto_Borovi_DnielKérész Művek
Fotó: Borovi Dániel

 


Az Artus Műhelyről röviden
Az Artus Műhely egy hatalmas, elhagyott gyárépület, egy törött ablakú, fűtetlen, de elképesztően izgalmas hely.
Itt közel 30 művész dolgozik külön és együtt, egymást inspirálva, apró műtermekben vagy óriási csarnokokban.
Ez a hely elsősorban egy művészi közösség, egy alkotó műhely, de ugyanakkor színház és kiállítótér is, ahol a stúdió művészei rendszeresen megmutatkoznak a nyilvánosság előtt.
Színházi-, táncszínházi előadások, performanszok, kiállítások, koncertek során a nézők itt olyan művészi szellemiséggel találkozhatnak, ahol nem kulturális produktumok gyártása, hanem emberi találkozások és gondolatok áramlása a cél.

 

Az Artus 2010/2011-es évadról Goda Gábor

"Az Artus Műhelyben mindenki alkotóként vesz részt a munkában. A közös gondolkodás, a kísérletező, útkereső próbafolyamat vezet el minket egy előadásig. Ez hosszútávon olykor azt eredményezheti, hogy a társulat egyes tagjaiban megérik egy önálló munka létrehozásának gondolata, vágya. Ha ez a vágy tehetséggel párosul, akkor azt támogatni kell. 2010-ben Nagy Csilla, a társulat többi tagjának segítségével hozott létre önálló alkotást. Ez lett a „Gyár” később „Konzerv” című előadás, amely itthon és külföldön is sikerrel szerepelt. Azt gondoltam, ez jó ötlet volt, folytassuk idén is. Így 2011-ben Debreczeni Márton és Virág Melinda készíthetett saját ihletésű térinstalláció-tánc-performanszt, „Szüsziphosz reggelije” címmel. Én magam tavasszal „Ulysses nappalija”, majd ősszel Scott Wells amerikai koreográfussal közösen „Bábel” címmel rendezek előadást.

Úgy tűnik az Artus megújult társulatával ez évben már megint a mítoszokkal foglalkozunk.
A világirodalom, a mesék és történetek elemzése során előbb-utóbb mindig rítusok és mítoszok tárulnak fel, ahol archetipikus alakok olyan történeteire találunk rá, mely kortól függetlenül, minden embernek sorsa.
Így ebben az évben három bemutatót tervezünk.
1.      Szüsziphosz reggelije
2.      Ulysses nappalija
3.      Bábel

Tovább játsszuk már elkészült előadásainkat a „KakasKakasKakas”-t, a „Don Quijote Mauzóleum”-ot, a „Konzerv”-et és a „Kérész Művek”-et.
Első alkalommal lesz vendégünk a Kompánia Színházi Társulat Bruno Schulz: Értekezés a próbabábukról avagy a genezis második könyve című előadásával." (Goda Gábor)

 

Fotó és forrás: Artus Műhely

süti beállítások módosítása