Ez Hungarikum - Operett-történelmi gála sztárparádéval

A látványos gálaműsor végigszáguld a magyar operett történetének több mint száz esztendején, a kezdetektől a Huszka-Lehár-Kálmán-Ábrahám által jegyzett aranykoron át az ötvenes-hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évekig, nagy slágerekkel és igazi sztárparádéval! A gála még is különbözik a megszokott formától, hiszen a Kállai István által írt keresztjátéknak köszönhetően komplett, egész estés darabbal találkozhatunk áprilisban és júniusban a Budapesti Operettszínházban.

„Az operett-történelmi gála népszerű slágereit összekötő történet főszereplője Homonnay Zsolt, aki különböző karakterek bőrébe bújva vezeti végig a nézőket a műfaj legfontosabb állomásain. A dalok közötti rövid jelenetekben életre kel többek között Fedák Sári vagy Kálmán Imre. Mivel ma már sajnos nem születnek operettek, a gála Fényes Szabolcs műveivel ér véget. A júniusi Operett Gála - Ez Hungarikum előadásai után közvetlenül repertoáron lesz másik „gyermekünk", a Huszka jubileumi gála is, melynek szintén egy izgalmas keretjáték  - Kállai István szövegkönyve alapján - adja meg az ízét. A Huszka életművét átölelő produkcióban Szabó P Szilveszter alakítja a szerzőt. " - mesélte Böhm György rendező.

 

hungarikum_03

Operett gála - Ez Hungarikum: Ladilom tercett: Faragó András, Oszvald Marika, Benkóczy Zoltán

 

Arra a kérdésre, hogy vajon most, 2011-ben mitől lehet ilyen sikeres a habkönnyű, zenés műfaj, Böhm György egyszerűen csak annyit válaszolt, hogy az igényes, minőségi , de egyben könnyű zene szerethetősége, és a rengeteg átélt és kibeszélt érzelem tehették oly naggyá az operettet. Jövőbeni terveibe beavatva fény derült arra is, hogy a következő hónapok operett szempontból kifejezetten figyelemfelkeltőek lesznek. A Doktor Úr című zenés játék például elköszön egy időre a tisztelt nagyérdeműtől, az utolsó előadás május 7-én lesz. Böhm György nyáron is operett közelben marad, Sopronban a Turay Ida Színházban mutatják be rendezésében Kálmán Imre világhírű Cigányprímás című darabját. A produkció egyik kuriózuma, hogy a főszerepet Mikó István alakítja, aki az életben is kiválóan hegedül.

 

hungarikum_04Operett gála - Ez Hungarikum: Oszvald Marika, Benkóczy Zoltán és a balettkar

 

Operett gála - Ez Hungarikum:


Az első felvonásban a Lehár, Kálmán, Ábrahám, azaz a nagy hármas sikerdalai közül felcsendül például a Messze a nagyerdő, a Vágyom egy nő után, az Apacstanyán..., a Jaj Zsuzsikám, a Potyacsók, a Kenguru, s az Ahol az ember felmászik a fára. A második rész elején is a harmincas-negyvenes évek igazi slágerszerzőitől idéznek a művészek, Zerkovitz Béla, Eisemann Mihály, Lajtai Lajos dalai csendülnek fel, de nem maradnak ki az ötvenes-hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek operettszámai sem. Fúr a Péter, fúr a Pál; Egy dunaparti csónakházban; Haragszom rád; Bástyasétány 77; Küldök néked egy nápolyi dalt; Sweetheart-duett - csak néhány ismert szám ebből a korból, de az is kiderül, hogy igenis az úttörők is lehettek szerelmesek...

 

hungarikum_kekkovacs_pellerOperett gála - Ez Hungarikum: Bordás Barbara és Peller Károly

 

Fellépő művészek: Bódi Barbara, Bordás Barbara, Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Geszthy Veronika, Kalocsai Zsuzsa, Kékkovács Mara, Lehoczky Zsuzsa, Lukács Anita, Oszvald Marika, Vágó Zsuzsi, Benkóczy Zoltán, Boncsér Gergely, Csere László, Faragó András, Homonnay Zsolt, Kerényi Miklós Máté, Peller Károly, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, valamint a Színház Énekkara, Balettkara és Zenekara.

Szövegkönyv: Kállai István, Nemlaha György

Karmester-zenei vezető: Makláry László

Zenei főmunkatárs: Rónai Pál

Koreográfus-asszisztens: Szabó Erika

Játékmester: Rogács László

Díszlettervező: Túri Erzsébet

Jelmeztervező: Böhm Katalin

Koreográfus: Lőcsei Jenő, Duda Éva, Rogács László

vezényel: Makláry László

Rendező: Böhm György


Előadások a Budapesti Operettszínházban: április 20., 21., június 3., 4.

süti beállítások módosítása