Veszélyben a POSZT programjai

Kevesebb lesz az állami támogatás, ezért programok maradhatnak el az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) - adta hírül az Új Dunántúli Napló és a Pécsi Újság.hu.

Az Új Dunántúli Napló úgy értesült, hogy a június 9. és 18. közötti fesztivál szervezői a város 75 millió forintos hozzájárulása mellé csak a harmadát kapják meg az ígért 90 millió forint állami támogatásnak. Ezért kevesebb off-program lehet, elmaradhat például a tizenhét év után visszatérő East együttes Kodály Központba tervezett koncertje.

 

poszt1

 

A Pécsi Újság azt írta, a helyi közgyűlés már korábban döntött arról, hogy az idei fesztivál megrendezéséhez 75 millió forinttal járul hozzá. Egy szóbeli megállapodás értelmében a találkozó a várossal azonos támogatásra számíthat a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, azonban az országos szinten tapasztalható forráselvonások miatt úgy tűnik, kevesebb központi pénz érkezik a POSZT-ra.


"Egyelőre nem tudjuk, hogy a minisztérium mennyivel támogatja a fesztivált, és azt sem, mikor érkezik meg a pénz. Sajnos, minden bizonnyal jóval kevesebbet kapunk a tervezett 75 milliónál" - mondta a lapnak Stenczer Béla, a POSZT ügyvezetője. Reményét fejezte ki, hogy április végére tisztázódik, mekkora összegből gazdálkodhatnak idén.

stenczerStenczer Béla és Márta István

Hangsúlyozta, a helyzetet nehezíti, hogy nincs olyan megoldás, amelynek segítségével a kieső támogatást teljes egészében pótolni lehetne. Mivel a POSZT országosan is kiemelkedő jelentőségű fesztivál, az utolsó pillanatban lehetőségük nyílik egy olyan pályázaton elindulni, amelynek keretösszegét harminc rendezvény között osztja szét a szaktárca. Ettől viszont legfeljebb tíz-tizenöt millió forintot remélhetnek.


Ugyan az East soha nem tartozott a populáris zenét játszó együttesek közé, nagy presztízsveszteség lenne a város számára, ha a tizenhét év után, csak a pécsi koncertek kedvéért összeálló zenekar fellépései elmaradnának - olvasható a Pécsi Újság internetes oldalán.


Az idei POSZT versenyprogramjában a tervek szerint hat nagyszínpadi és kilenc kamaraszínházi produkció száll versenybe.

süti beállítások módosítása