Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle a Marczin

Nézz egy nagyot! címmel május 2. és 10. között rendezik meg a VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét a Marczibányi Téri Művelődési Központban Budapesten.

A fesztiválra benevezett 87 előadást a szemletanács tagjai felvételről vagy élőben tekintették meg, végül 24 produkció kapott meghívást - ismertette Szakall Judit, a szemletanács egyik tagja szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten. Mint mondta, "hihetetlen formai és tartalmi gazdagság" jellemzi az előadásokat, amelyek megszólítják a 3-4 éves korosztálytól kezdve a 10 éveseken át a 16 éves fiatalokat is.


Az előadásokat Ascher Tamás rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Fodor Tamás rendező, színész, tanár, a Stúdió K vezetője és Pályi János rendező, bábművész zsűrizi. Fodor Tamás zsűritag kétféle közönséget vár a szemlére: a támogatókat és azokat, akik "diszponálnak" (rendelkeznek) a gyerekek fölött. A társulatok Budapestről, a szlovákiai Hetényből, valamint Debrecenből, Győrből, Hottóból, Kecskemétről, Pécsről, Szabadkáról, Szombathelyről, Tatabányáról és Veszprémből érkeznek. A zsűri, az alkotók, a szereplők és az érdeklődők részvételével a produkciók után szakmai beszélgetéseket is tartanak.


A szemlén látható lesz egyebek mellett a kecskeméti Ciróka Bábszínház Kenyérből kelt mese, a Kolibri Gyermek- és IfjúságiSzínház Cyber Cyrano, a Stúdió K Színház Az aranykulcs, a Szabadkai Gyermekszínház Csipkés mese és a Manna Kulturális Egyesület Kicsi nyuszi hopp, hopp című műsora, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Gomb című előadását előzetes bejelentkezéssel tekintheti meg a szakmai közönség május 3-án.


A fesztivál kísérőprogramjaként május 3-án gyerekirodalmi felolvasóest lesz a Momentán Társulattal, május 6-án Színházpedagógia Magyarországon címmel az érdeklődőket szakmai fórumra várják, amelynek moderátora Kaposi László drámatanár, rendező. Május 7-én és 8-án a Márkuszínház, a Ludibundus családi játszóház és a Tintaló Cirkusz műsora szórakoztatja a közönséget. A fesztivál utolsó napján, május 10-én A megrendelő felelőssége címmel szakmai fórumot szerveznek közművelődési szakemberek részére, délután pedig díjkiosztó ünnepség lesz.

süti beállítások módosítása