Zenés alámerülés

Az Új Színház az idei évadra is meghirdette a „Kőfal-Pálya" harmadik pályázatát, amelyre olyan stúdiószínpadi – máshol még be nem mutatott – projekteket várt a színház, amelyekben a zene meghatározó dramaturgiai, forma- és/vagy tartalom alkotói elemként jelenik meg.

Uj_hidavatas_1

A pályázat egyik nyertese a gyermekeknek és szülőknek egyaránt szóló Mocsármese című előadás lett, melyet február elején mutattunk be.

A pályázat másik nyertese a TrainingSpot Társulat: Új Hídavatás című darabja, melyet április 21-én, csütörtökön 17 órakor mutatunk be az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán.

 

A TrainingSpot Társulat és az Új Színház közös bemutatója

Új Hídavatás

Zenés alámerülés

Arany János balladája nyomán

ÁDÁM lebegő személy: Takács Ádám/ Mesés Gáspár

VÁLLALKOZÓ (Galamb úr): Balogh Péter

BALERINA, előbbi felesége: Vig Ágnes/ Benya Katalin

REZIDENS, a fiuk: Gallatz Imre

KÖNYVELŐ a Vállalkozó cégénél: Bagaméri Orsolya

RENDŐRTISZT, az előbbi férje: Boros Ádám/ Árvai Péter

FRUSKA, a Rendőrtiszt lánya: Solténszky Ráhel

NAGYI, a Fruska nagyanyja: Manyasz Erika/ Király Krisztina

ZONGORISTA, a lánya: Németh Eszter

BRÓKER, (Maffiózó): Bora Levente

VIDÉKI LÁNY a Rezidens jegyese: Gál Bettina


Közreműködik a Dráma Szutra zenekar:

Jobbágy Kata – ütőhangszerek, beatbox

Pap Gábor – gitár, fuvola

Rózsa István – tuba

Wizner Balázs – trombita, gitár,

zeneszerzés „Üdvözlet az égből"

Németh Eszter – zongora

 

Koreográfus: Vig Ágnes

Dramaturg: Szőllősi Mátyás

Fény: Solymos Tamás

Tárgyak: Jobbágy Kata

Asszisztens: Völgyi Nauszika

Produkciós vezető: Knuth Barbara

Konzultáns: Solténszky Tibor, Tóth Miklós

ZENESZERZŐ-RENDEZŐ: PAP GÁBOR

 

Bemutató: Április 21. (csütörtök), 17:00 – Új Színház, Bubik István Stúdiószínpad

 

Uj_hidavatas_2

 

2010. november 15-én átadták a Margit hidat a forgalomnak. Átadták, de fel nem avatták. A készülő előadás a jelen időnek e vákuumában, átadás és avatás között egy új, egy másik „hídavatásra" tesz kísérletet. Nem volt nehéz megtalálnunk Arany János 1877-ben írott balladájának mai megfelelőit: a híd építésében részt vevő vállalkozót és könyvelőjét, az ügyeskedő brókert, a médiakarrierről álmodozó vidéki lányt, a fiatal nőgyógyászt, a korrupttá váló rendőrt, a művészi pályájukat feladó zongoristát és balerinát, valamint akikkel nem nagyon törődnek a többiek: egy kamaszlányt és a félbolond nagymamáját. Ők valamennyien egy hídról zuhanó, lét és nemlét határán lebegő fiatalember különös látomásában tűnnek fel előttünk. Bár a minden középiskolás által ismert ballada megzenésítése, Arany János szándékaihoz híven, haláltáncként csendül fel, a produkció mégis inkább ébresztőt kíván fújni: szó szerint a zene nyelvén, a hangzó világ eszközeivel arra hív, hogy dugjuk ki fejünket a vízből és próbáljunk meg rálátást teremteni saját életünkre, múltunkra, jelenünkre, jövőnkre.

Az Új Színház és a TrainingSpot Társulat koprodukciója nem sokkal a Margit híd hajdani avatásának 135. évfordulója előtt kerül a közönség elé az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán.

A TrainingSpot Társulat fiatal művészei egyedi beavató színházi foglalkozásra hívják a nézőket az előadást követően, melyben személyesen ismerkedhetnek meg azzal a színházi formával, melynek építő köveit az országban immár több helyszínen alkalmazott dramatikus zenei gyakorlatok adják. Valamennyi gyakorlat közös jellemzője, hogy különleges zenei képzettség nélkül is művelhető, élvezetes játék és tapasztalat. Ráadásul a közösen teremtett hangokról bebizonyosodhat, hogy akár történetek elmesélésére, drámai helyzetek teremtésére is alkalmasak...

forrás: Új Színház

süti beállítások módosítása