Lehet archiválni egy gesztust?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Alkotás és archiválás címmel konferenciát rendez 2011. május 2-án, melyen a művészeti egyetemek doktori iskoláinak hallgatói tartanak előadásokat.

Tavaly már sor került a művészeti egyetemek doktori iskoláinak konferenciájára a Nyitányra. Mivel az SZFE szerint a művészeti felsőfokú iskolák tudományos tevékenységének összehangolása, az intézmények oktatói, hallgatói közötti szakmai párbeszéd különösen fontos feladat, a tavalyi sikeres tudományos konferencia után idén az alkotást és az archiválást választották fő témául.

 

konferencia_program_szfe

 

Hogyan működik egy jelenet dramaturgiája, mitől lesz dráma a drámában? Hogyan használja egy mai fotóművész a fényképezés archaikus technikáit, például a camera obscurát? Mitől egyedi mű egy sokszorosított grafika? Hogyan újul meg újra és újra James Bond mítosza? És mi köze lehet Euripidészhez? Vajon tetten lehet-e érni egy mű megszületésének pillanatát az alkotói folyamatban? Hogyan lehet archíválni egy táncmozdulatot? Egy ókori dráma mai színpadra állítása során vajon az eredeti mű vagy annak csupán másolata, reprodukciója jelenik meg? – ezekről a kérdésekről értekezhetnek az Alkotás és archiválás konferencia résztvevői.

 

süti beállítások módosítása