Vasvári: a nadrágom színét nem szabták meg

“A hatalom és a művészet viszonyában mindig benne van, hogy vannak politikusi elvárások. A beleszóláshoz minden kommunikációs csatornát és módszert igénybe vettek” – nyilatkozta Vasvári Csaba, aki április 27-én távozik a Vörösmarty Színház igazgatói posztjáról.

A 2008-ban kinevezett Vasvári Csaba április 27-én távozik a Vörösmarty Színház igazgatói posztjáról, miután Székesfehérvár közgyűlése visszavonta vezetői megbízatását. Bár az önkormányzat kommunikációs központja közölte, hogy azért döntöttek a leváltásról, mert megrendült a bizalom Vasváriban és szeretnék, hogy az intézmény pénzügyi egyensúlya helyreálljon, és ne csökkenjen a nézőszám, a menesztett igazgató –akira színészként még számítanak- nem érti a helyzetet. Ugyanis a polgármester elismerte, hogy a színház szakmai színvonala, az előadások nívója az utóbbi években rengeteget javult, ráadásul az Állami Számvevőszék tavaly kifejezetten pozitívnak minősítette a színház működését és a legutóbbi fenntartói revízió is elismerően nyilatkozott a teátrum teljesítményéről.

 

vasvariVasvári Csaba

 

A Népszavának Vasvári Csaba azt is elárulta villámcsapásként érték a fejlemények, szerinte előzménynek tekinthető, hogy a városvezetés nagyjából a kinevezése óta folyamatosan beleszólt a színház munkájába, bár azt nem határozták meg, milyen színű nadrágban menjen munkába. “A hatalom és a művészet viszonyában mindig benne van, hogy vannak politikusi elvárások. A beleszóláshoz minden kommunikációs csatornát és módszert igénybe vettek” – nyilatkozta Vasvári, aki úgy látja, folyamatosan tartotta magát a fennálló jogszabályokhoz, de adott esetben hangoztatta a szakmai, vagy esetleg jogi aggályait. Elismerte, hogy bizonyos mértékig csökkent a nézőszám, de ez országos jelenség.

 

vasvari_csabaVasvári Csaba a színház balesetveszélyes művészbejárójánál,

miután ismertették az épület 2005-ös felújítása után feltárt műszaki problémákat

 

Arra a kérdésre, hogy Vasvári nyilván jobboldali, mint az Echo TV volt elnöke, és mint Széles Gábor volt veje, akinek pedig jó kapcsolatai vannak Székesfehérvárral, előnyt élvezhetett a városban, és a szakmai bizottság döntése ellenére ezért kerülhetett pozícióba, úgy válaszolt, hogy sok mindent vélelmeznek az emberek. Ő a szavazófülke magányában végrehajtott aktusairól nem beszél, ahogy arról sem, hogy kivel tölti a szabad estéit. Akár egy fideszes politikusnak is szíve joga a szavazófülke magányában az MSZP-re szavazni. Azt nem tagadja, hogy az igazgatói kinevezése politikai döntés volt, ahogy a magyarországi direktorok összességéé –írta a Népszava.

 

vajdamartaVajda Márta

 

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvivője is kifejtette véleményét a történtek kapcsán. Úgy véli, szakmaiatlan felmondani a szerződtetések finisében, a következő évad tervezésekor egy direktornak. Ezért a Színházi Társaság küldött egy levelet a fenntartónak, amiben leírják, hogy feltehetően nagyon meggondolták a lépésüket, ha ilyen döntésre szánták el magukat, de szerintük ennek az időzítése nem jó és szakmai kérdésekben felajánlották a segítségét.

 

Vajda Márta azt gondolta, hogy Vasvárinak jó a kapcsolata a helyi vezetőkkel, hiszen a fideszes önkormányzat nevezte ki. De hallott arról, hogy bajok voltak a kommunikációval. Hasonló okokat emlegettek a közelmúltban, amikor a győri teátrum direktorát, Nagy Viktort váltották le.

süti beállítások módosítása