Márai Sándor Füves könyve alapján

„A köznapiról és a látomásról" címmel Márai Sándor Füves könyvének 202 részéből készül színházi est a Komédium Színházban. 

Komedium_Marai

„Nem tudós könyv ez, csak olyan, amilyet az elemiben tanítanak. Aki írta, nem ismeri a feltétlen igazságot és nem röstelli, hogy téved a részletekben. Mert ember. Olyasféle lesz hát ez a könyv, mint a régi füves könyvek, melyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten.

S aki jobban tudja, mondja jobban!" /Márai Sándor/

 

Színházi est egy szereplőre és egy hegedűsre

„A köznapiról és a látomásról"

Márai Sándor Füves könyve alapján

 

Benkő Nóra színművész

Balázs Barnabás hegedűművész

Szerkesztő-rendező: Halmy György

Zeneszerző: Balázs Barnabás

Producer: Balázs Csilla
 

Előadás időpont: 2011. április 28., (csüt.) 19.00

 

Komedium_Marai_1

 

Márai írja könyve előszavában, írásának céljaként. E könyv részleteiből készült színházi előadás bemutatójára is ugyanezekkel a gondolatokkal, célokkal készülnek és vágnak bele a megvalósításba. A Füves könyv sugallta világot szeretnék bemutatni tisztán, sallangmentesen és érdekesen.

A nagyon erőteljes, szikár egyéniségben jelenlevő érzékeny, finom, tündéri, tapintatos, gyöngéd vonások őszintén, igazul jelennek meg a Benkő Nóra által megformált író alakjában.

Az előadásban kulcsszerepet kapó belső hangot ő nem csak felismeri, hanem kiváló hangi adottságaival meg is személyesíti az esten.

A színésznő játszotta írón kívül jelen van a színpadon a hegedűs, aki egyben az est zeneszerzője. Játékával, jelenlétével a személyest, az ember belső, tudatalatti világát hangsúlyozza az előadásban.

A Füves könyv 202 részéből prózában és megzenésítve, énekelve összesen 54-et mutatnak be, játszanak el. A zene a színésznő által játszott szövegek között is önálló funkciót kap, mindvégig fontos dramaturgiai szereppel bír, mint beszélgetőpartner, mint önmagunk egyik felének megtestesítője van jelen.


forrás: Komédium Színház

süti beállítások módosítása