Megmenekülnek a színházi dolgozók

A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) elfogadta a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín üzleti tervét, így hamarosan megkaphatják fizetésüket az intézmény dolgozói.

Eddig azért nem kapták meg a dolgozók a múlt havi munkabérüket, mert az MNV nem fogadta el többször átdolgozott üzleti tervüket, amely nélkül nem köthették meg támogatói szerződésüket a NEFMI-vel.

 

Ennek kapcsán Szűcs Miklós, a Kamaraszínház igazgatója elmondta: “A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ígéretet tett arra, hogy amint az MNV írásban közli ezt vele, azonnal utalja a támogatást. A színházban mindent előkészítettek, arra várnak, hogy a támogatás a színház számlájára megérkezzen.
A helyzet egyelőre rendeződik, utána azonban ki kell gazdálkodni azt a 70 milliós hiányt, amely a színház költségvetésében tátong”.

 

szucsmiklosSzűcs Miklós

 

Emellett nehezményezte, hogy a támogatások megállapításánál nem nézik meg, hogy korábban mennyi pénzt vontak el az intézménytől, mekkora a befogadóképessége egy színháznak, mi a profilja, és hogy milyen minőségű előadások születnek a falai között.

 

Szűcs Miklós úgy vélte: megoldást az előadóművészeti törvény módosítása jelenthetne. Jelenleg ugyanis az inkább a nagy színházaknak kedvez, mivel az a támogatás, amely után a támogató cég adókedvezményt vehet igénybe, nem haladhatja meg a színház adott évi jegybevételének 80 százalékát. Mint mondta, egyszerűen meg lehetne oldani a kis színházak problémáját azzal, ha a 300 fő alatti befogadó képességű színházaknál hármas, a 300 és 500 fő közötti befogadó képességű színházaknál kettes szorzót alkalmaznának. “Így a kis színházak is levegőhöz juthatnának” - mutatott rá.

süti beállítások módosítása