Önismeretünk eleven forrásai

A Duna Művészegyüttes legújabb, Feketetó című darabja májusban, a Nemzeti Táncszínházban debütál. Az előadás kiindulópontja az Erdély történelmi határán fekvő Feketetó, ahol évszázadok óta Közép-Európa egyik legnagyobb vásárát rendezik meg.

feketeto01

 

Az eredetileg hagyományos vásár képe az idők folyamán jelentősen megváltozott: a paraszti világ mindennapi szükségleteit kielégítő kínálat szinte teljesen kicserélődött, Feketetó mára idegenforgalmi látványosság lett, afféle zsibvásár, ahol olcsó bóvliként kínálják nekünk a múltat, féláron a jövőt...

Vajon a Feketetó tiszta forrás-e még, tükrében önmagunkra, saját lényegünkbe pillanthatunk, vagy egy olajfoltokkal szennyezett, vízfelület csupán? A létalapjától megfosztott, áruvá – divatcikké – váló kultúra fogyasztása vajon nem rohasztja-e el gyökereinket, életerőnk, önismeretünk eleven forrásait? A táncelőadás a fogyasztói társadalom hatására kialakult kulturális káoszt kívánja groteszk módon megmutatni.

Ahogy a vásár forgatagában egyaránt jelen vannak a román, magyar és cigány árusok és vásárlók, úgy a fanyar iróniában és sok humorban bővelkedő előadás táncanyaga is Erdély és a Partium táncaira (román, magyar és cigány táncokra) épül.

 

Feketeto02

 

DUNA MŰVÉSZEGYÜTTES

Feketetó

Előadja a Duna Művészegyüttes tánckara és a Göncöl zenekar

Közreműködik (ének, tánc): Kádár Ignác

Koreográfusok: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt

Táncmester: Orza Calin, Farkas Tamás, Kökény Richárd, Sikentáncz Szilveszter, Vincze Levente

Zene: Gombai Tamás, Dulai Zoltán

Jelmez: Túri Erzsébet

Látvány: J.Zs.

Fény: Lendvai Károly

Asszisztensek: Bonifert Katalin, Vámos László

Rendező, művészet vezető: Juhász Zsolt

 

Bemutató időpontja: 2011. május 6. 19h

Bemutató helye: Nemzeti Táncszínház, 1014 Budapest, Színház u. 1-3.
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Duna Palota Nonprofit Kft. 

 

forrás: Duna Művészegyüttes

süti beállítások módosítása