Bizonytalan a POSZT támogatása

Csütörtökön kezdődik a jegyárusítás a június 9. és 18 között sorra kerülő XI. POSZT előadásaira, bár a szervezők még nem tudják mennyiből finanszírozzák a fesztivált.

"A belépőket reggel 9 órától a Pécsi Nemzeti Színház jegypénztárában, 10 órától pedig az interneten is meg lehet vásárolni. Az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan idén is óriási érdeklődés kíséri majd a versenyelőadásokat. A versenyprogramokat nyolc-kilencezer ember láthatja, a jegyek felét a szakmának tartjuk fenn, a POSZT különböző rendezvényei pedig összesen mintegy ötvenezer látogatót vonzanak. Az aktuális színházi találkozó programja a darabokat, a társulatokat, a színészeket és a rendezőket tekintve is igen erős. Ezúttal is számítani lehet arra, hogy több előadásra napokon, vagy esetleg órákon belül elfogynak a jegyek. Ezek általában olyan darabok, melyek nézőterei 30-60 ember befogadására képesek" - nyilatkozta Stenczer Béla, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágban és a HOPPart Társulat Chicago című darabjaira csütörtökön még nem, csak később kaphatók jegyek, amikor eldől, hogy azokat hol tudják megtartani.

 

stenczerbela


Az ügyvezető a POSZT idei pénzügyi helyzetéről is szólt: "Még nem tudni, hogy a fesztivál mekkora állami támogatásra számíthat". Utalt arra, hogy egy korábbi megállapodás szerint a találkozó alapját képező 150 millió forintos keret egyik felét a pécsi önkormányzat, másikat a kultúráért felelős szaktárca biztosítja. A város teljesít, az állami dotáció nagysága azonban május végén válik ismertté. Stenczer Béla szerint onnan legfeljebb 50 millió forintra számíthatnak, emiatt off-programok maradhatnak el.

 

Ha tudni akarja mi a versenyprogram, nézze meg videónkat!


"Az off-rendezvények szervezésénél ezért egy becsült összeggel, 30 millió forinttal kalkuláltunk. Sok ötletünk, elképzelésünk kiesik a rostán, mert költségvetési szempontból nem fér bele a fesztiválba. Ugyanakkor kockázatot vállaltunk, mert ha annyi pénz sem jön, amire számítunk, csődbe kerülhetünk, ha több jön, időhiány miatt már egy sor olyan programot nem szervezhetünk meg, melyre korábban lehetőség lett volna" - mondta az ügyvezető. Stenczer Béla hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a főbb off-programokat, köztük a tizenhét év után újra összeálló East együttes koncertjét szeretnék megtartani.

süti beállítások módosítása