Éjféli mesék

Április 28-án mutatják be E.T.A. Hoffmann nyomán az Éjféli mesék c. előadást a kiváló ukrán rendező, Vlad Troickij rendezésében. A közönség elsősorban a Diótörő és Az arany virágcserép szerzőjeként ismeri Hoffmannt, a kreatív műhelymunkával létrehozott Bárka-előadás azonban inkább felnőtteknek szól majd.

Éjféli mesék

 

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (aki az Amadeus nevet a Mozart iránti tiszteletből ragasztotta nevéhez), a német romantika kiemelkedő írójának műveiből születik előadás a Bárka Színházban. A Diótörőt bizonyára mindenki ismeri gyermekkorából, az Éjféli mesék címet viselő előadás azonban inkább a felnőtteknek mesél. Ezekben a felnőttmesékben keveredik tündérmese és rémálom, könnyed humor és nyomasztó fenyegetettség, szürreális világ és hétköznapi valóság – szóval mindaz, ami ezt az olvasóit is radikálisan megosztó, kultuszt teremtő, legendás alkotót, E.T.A. Hoffmannt is jellemzi. Murr kandúr életszemléletét, a Homokembert és a Kis Zaches történetét látjuk viszont a Bárka színpadán sajátos, személyes hangvételű feldolgozásban: a kísérteties és ironikus, reális és szürreális, álomszerű „éjféli mesék" félelmetes és humoros, féktelen fantáziát mozgósító útra hívják a bátor nézőket.

 

konyvpakolgatas

 

Vladislav Troickij, az ukrán vendégrendező igazi, közös műhelymunkával hozza létre az előadást. Szándéka az, hogy minden színész azt a figurát válassza ki, amelyik neki tetszik, és azzal a sztorival dolgozzon, amelyikkel szeretne. Szabad és bátor közös alkotás: nincs is ennél szebb és nehezebb dolog. Április 28-ra kiderül, kinek mi tetszett a történetekből, milyen meséket mesél a felnőtteknek a Bárka társulata.

 

Éjféli mesék

 

Éjféli mesék

E.T.A. Hoffmann nyomán

Szereplők:

Varjú Olga

Varga Anikó

Szorcsik Kriszta

Spolarics Andrea

Réti Adrienn

Nagypál Gábor m.v.

Dévai Balázs

Ilyés Róbert

Pásztor Tibor

Gados Béla

Zenészek: Szakál Tamás, Kákonyi Árpád

Díszlettervező: Dmitrij Kosztyuminszkij

Jelmeztervező: Bánki Róza

Tolmács és a rendező munkatársa: Kozma András

Rendezőasszisztens: Ivánovics Beatrix, Varga Andrea

Rendező: Vladislav Troickij

 

Bemutató: 2011. április 28.

JEGYVÁSÁRLÁS és további előadás időpontok >>>


olga

 

 

Egy héttel a nyilvános főpróba előtt  Mészáros Csilla (Hajónapló Műhely 8.) csatlakozott Az Éjféli mesék próbafolyamatához, hogy külső szemlélőként nyomon kövesse, hogyan készül a darab.

A teljes naplóbejegyzések itt olvashatók >>>


(részletek a Próbanaplókból)

 

PRÓBANAPLÓ 4. (ÁPRILIS 23.)

(alakmások, androgünök)

A mai napon leginkább azon van a hangsúly, hogy elejétől a végéig sikerüljön összeállítani a második felvonás hiányzó részeit, hogy aztán a karaktereket igazán élővé tevő komponensek megragadásával elkezdjen együtt lélegezni a történet. Ebben az előadásban nincsenek mellékszerepek: minden karakternek megvan a maga szerepe, drámája és a másikban tükröződő hasonmása...

(...)

 

PRÓBANAPLÓ 3. (ÁPRILIS 22.)

(babák, bábuk, emberek)

Kattognak a gépek, villannak a vakuk, izzik a kamera: délelőtt sajtósok hadától nyüzsög a Cseh Tamás Terem, a színészeknek a sokszoros figyelem kereszttüzében kell helytállniuk. Még nem állt össze teljes egészében az első felvonás, apróbb részletek, átkötések hiányoznak ugyan, de a kontúrok már elég jól kivehetőek a mozgalmas csoportképekből.

A mai nap fő feladata a második felvonás tisztázása. Kellően intenzív nap ez, rengeteg kérdés felvetéssel. Ráadásul igen, kellenének azok a bizonyos cölöpök, mankók... És Vlad megadja a vezérfonalat: „Erősítsük a drámai vonalat!" Ha ez olyan könnyű lenne..., Vladban kétségek merülnek fel, meg is osztja a színészekkel, mert ez a fajta drámai(bb) előadás és játékmód mindenképp közelebb áll a rendezőhöz, de több időt igényelne a kidolgozása, időből pedig nincsen sok...

(...)

vlad

Vladislav Troickij rendező,  az Éjféli mesék próbáján

 

PRÓBANAPLÓ 2. (ÁPRILIS 21.)

(cölöpök és mankók)

„Nem zavar benneteket, hogy beleszólok ilyen részletesen?" – teszi fel a kérdést Vlad a színészeknek az első felvonás jeleneteinek, helyzeteinek összefésülése közben. Tegnap még a „Szerintetek?", illetve a „Mit gondoltok erről?" kérdések hangoztak el túlnyomó többségben, mára viszont a próbafolyamat elérkezett arra a pontra, amikor a rendezőnek le kell vernie azokat a bizonyos cölöpöket, vagy legalábbis mankókat kell adnia az eddig „szabadjára engedett" színészek kezébe. A szövegmontázsoknak és jelenetdarabkáknak el kell kezdeniük felelgetni egymásra. Már mindenki jelmezben (vagy legalábbis a még készülő jelmezben) próbál, és a díszlet elemei is kezdenek végleges formát ölteni.

(...)

 

PRÓBANAPLÓ 1. (ÁPRILIS 20.)

(akkordok, szövegdarabkák)

Egy héttel a nyilvános főpróba előtt csatlakozom a próbafolyamathoz, mint „próbanaplót" író, külső szemlélő. A bemutatóig hátra lévő időben nap, mint nap nyomon követem majd az előadás munkálatait. Elöljáróban az előadás keletkezésével kapcsolatban mindenképp meg kell említeni néhány körülményt. Az Éjféli mesék rendezője Vlad Troickij, aki azzal együtt, hogy a konvencionális rendezői és színészvezetési hagyományokat elutasítja (tehát nem hisz a rendező mindenhatóságában), és kollektív alkotásra ösztönzi színészeit, munkatársait, mostani munkájában a szövegkohézió fontosságát is megkérdőjelezi. 

(...)

 

fotók: Garamvári Gábor
 forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása