Fenyő és Balázs Péter is Győrbe megy

A Győri Balett a Zorba, a görög című produkció ősbemutatóját viszi színpadra, a Győri Nemzeti Színház pedig klasszikus és kortárs darabokat, prózai és zenés színpadi műveket mutat be az új évadban.

Kiss János balettigazgató elmondta: a Zorba-produkció koreográfusa, Harangozó Gyula Mikis Theodorakis műveire készített tánckompozíciót. A műsor összeállításakor gondoltak a legfiatalabb színházlátogatókra is, számukra az Óz, a nagy varázsló című klasszikus mű táncos változatát adják elő Velekei László koreográfus rendezésében a szeptemberben induló szezonban. 

 

Forgács Péter, a színház megbízott igazgatója pedig arról számolt be hogy a Vörös Pimpernel című Broadway-musicalt Molnár László rendezésében a Győri Nyár elnevezésű kulturális rendezvénysorozathoz kapcsolódóan június 18-án előbemutatóként viszik színpadra a kőszínházban. Bízik benne, hogy a látványos zenés produkció visszacsalogatja a nézőket, a színháztól ugyanis 2000 bérletes pártolt el - jegyezte meg. 

 

forgacspeter


Az új szezonban a nagyszínpadon bemutatják Szomory Dezső Györgyike, drága gyermek című színművét Ács János rendezésében és Háy János Gézagyerek című drámáját. Az operakedvelőknek a Carmennel, a könnyű műfaj szerelmeseinek az Aranycsapat című Fenyő Miklós-musicallel kedveskednek. Utóbbiban a zeneszerző Fenyő Miklós színészként is közreműködik. A Pletyka című bohózatot, Neil Simon darabját Balázs Péter rendezi. 


A kisszínpadon színre viszik a Hajmeresztő című bűnügyi komédiát, Paul Pörtner művét Görög László rendezésében, valamint Örkény István Tótékját Funtek Frigyes rendezésében. Lesz ősbemutató a kisszínpadon is: az Al Addin című színmű. Repertoáron marad a Mária evangéliuma, A tizedes meg a többiek, a Portugál, az Equus című Peter Shaffer-dráma és az Ágacska.

 

A győri teátrum megbízott vezetője, Forgács Péter ezúttal ismét megerősítette: pályázik az igazgatói pozícióért, miután másodszorra elvállalta a megbízott igazgatói tisztséget: először 2007 februárjában kérték fel, akkor Korcsmáros Györgyöt váltotta. Igazgatósága idején telt házakkal játszottak - idézte fel. Az akkor kiírt pályázaton azonban nem ő, hanem Nagy Viktor nyert. Nagy Viktor igazgatói megbízatását idén február 28-i hatállyal vonta vissza a közgyűlés, mivel a városvezetés és az igazgató nem tudott konszenzusra jutni műsorpolitikai kérdésekben.

 

Mennyire érzi, hogy esélye van nyerni a pályázaton? – faggattuk. „Nem tudom. Magam felelősségére vállaltam el a jelenlegi helyzetet, hiszen nagyon szeretem a színházam, évek óta itt játszom, rendezek és nemrég segítséget kértek tőlem” – válaszolta a megbízott igazgató. Arról is beszámolt, hogy a társulat hangulatát nem fokozta, hogy Nagy Viktor távozott, de úgy érzi kedvelik a munkatársak.

 

Arra a kérdésre, hogy fog-e rajta kívül más is pályázni, arról Forgács Péter a Színház.hu-nak nyilatkozott: „Kétesélyes, de azt hiszem, hogy vagy sokan lesznek, vagy nagyon kevesen. Én az előbbire tippelek, hiszen Győr az ország 2. legnagyobb színháza, az egyik legnagyobb falat”.

süti beállítások módosítása