A Nemzetközi Tánc Tanács üzenete

A természethez való visszatérésre, a tánc világnapjának a szabadban való ünneplésére szólít fel világnapi üzenetében az UNESCO központjában működő Nemzetközi Tánc Tanács (CID) elnöke, Alkis Raftis.

Az alábbiakban szó szerint közöljük Alkis Raftis üzenetének hivatalos magyar fordítását:

 

"A táncolásra az emberiség történetének nagy részében, a szabadban került sor. Összegyűltek az emberek az erdei tisztásokon, falvak terein, a templomkertben vagy éppen a szérűn, hogy órákon át a táncolást élvezzék. Manapság a tánc leginkább báltermekben, klubokban, színházakban, iskolák termeiben, stúdiókban és diszkókban történik. 

 

raftisalkisAlkis Raftis


Ebben az évben azt a javaslatot teszem, hogy térjünk vissza a természethez, a szabadban, utcákon, tereken, parkokban, stadionokban, strandokon, parkolókban, tisztásokon - vagyis bárhol, a szabad ég alatt ünnepeljük meg a tánc világnapját. 


Természetes késztetésünk van a táncolásra; táncosként a magunk módján érezzük, éljük meg a kapcsolódásunk a mindenséghez, és ez érzésekkel önt el minket.


Egész évben négy fal közé zárva tanítunk, táncolunk, próbálunk és előadunk. Ezt a táncnak szentelt napot tegyük különlegessé azzal, hogy mindenki számára láthatóvá tesszük a gyakorlást, tanítást, előadást. Lehet, hogy hideg van és esik az eső, és a padló minden bizonnyal nem elég jó, vagy a szél elnyomja a zenét, de a mozdulatokból áradó szépség és öröm, eltölti majd szívét a járókelőknek, a mi spontán közönségünknek.

Alkis Raftis professzor, a Nemzetközi Tánc Tanács (CID) elnöke, UNESCO, Párizs"

süti beállítások módosítása