Meghalt Zolnay Zsuzsa

Életének 80. évében csütörtökön elhunyt Básti Lajosné Zolnay Zsuzsa Jászai Mari-díjas színművész, a NemzetiSzínház örökös tagja - közölte a színész családja, a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház.

Zolnay Zsuzsa 1932-ben született Budapesten. Művészi pályafutását nagymértékben meghatározta a versek szeretete. Pályakezdése például egy olyan Országos Középiskolai Szavalóverseny 2. helyezettjeként indul, amelyen az 1. dí­jat - némileg szabálytalanul -, az akkor már a Műszaki Egyetemre járó Latinovits Zoltán nyerte el. Később a Radnóti Szavalóverseny 1. díjasa lett. 

 

1951-ben többezred-magával jelentkezett Színház-és Filmművészeti Főiskolára, ahol a háromfordulós felvételi vizsga után kilencvennyolcan kezdhették el a tanulmányaikat, közülük a diplomáig csak tizenhatan jutottak el. Zolnay Zsuzsa 1955-ben végzett Földi Terivel, Kállai Ilonával, Schubert Évával, Horváth Gyulával, Nagy Attilával együtt, Rádai Imre, Sulyok Mária és Básti Lajos tanítványaként. Később Básti Lajos felesége lett, akivel közösen készített pódium műsorokat. Emellett rengeteg verset mondott a Magyar Rádióban, és többször is végigjárta Magyarországot, majd a határokon túli magyarlakta területeket, Erdélytől a Vajdaságig önálló estjeivel.

 

adamesevaBásti Lajos Ádám és Zolnay Zsuzsa Éva szerepében

 

Friss diplomával a zsebében és a Nemzeti Színházhoz szóló előszerződés birtokában egy szezonra Miskolcra szerződött, 1956-tól a Nemzeti Színház művésznőjeként dolgozott, 1989-től örökös tagja volt. 2000-től - a névváltoztatás után - a Pesti Magyar Színház művésze. 


Jellemformáló készségét, sokoldalúságát főként karakterszerepekben és hősi alakok nagy ívű megformálásában kamatoztatta.
Játszotta Évát Madách Az ember tragédiájában, Antigonét, Szakhmárynét Móricz Zsigmond Úri murijában, Titániát Shakespeare Szentivánéji Álom című darabjában, Madame Pernelle-t Moliére Tartuffejében, Jokasztét Seneca Oidipus rex című darabjában, Capuletnét Shakespeare Romeo és Júliájában, Kossuthnét Illyés Gyula Fáklyalángjában.

 

zolnayzsuzsaZolnay Zsuzsa


A közelmúltban a Soproni Petőfi Színházban vendégeskedett Borbálát alakította Thúróczy Katalin Kerített városában és Nonnie nénit Williams Az ifjúság édes madara című előadásában. Filmen kevesebbet láthatta a közönség, de szerepet kapott a Mici néni két élete, Az örökös, a Déryné, hol van, és a Szeleburdi vakáció című filmben. Zolnay Zsuzsa művészi munkáját 1974-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, az epizodistáknak járó, Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat 2001-ben kapta meg.

süti beállítások módosítása