Szőcs miatt maradhatott Alföldi

Kétórás frakcióülésen faggatták a Fidesz képviselői múlt héten a kultúráért felelős államtitkárt. Szőcs Géza szerint a nehezen mozduló minisztériumi apparátus korlátozza abban, hogy érdemi lépéseket vigyen véghez a területen.

Múlt hét kedden meghallgatták Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárt eddigi tevékenységéről. Az ülés több résztvevője az origo-nak azt mondta: a meghallgatást régóta tervezték, a képviselők például arról akarták faggatni Szőcsöt, hogy az államtitkár miért véd meg olyan, a "kormánypártok számára vállalhatatlan embereket", mint például Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója.

 

"Mi mást tehetnénk, Alföldire szavazunk"

 

"Roppant kínos például, amikor a Jobbik interpellál Alföldi leváltása ügyében. Ilyenkor nyilván - mi mást tehetnénk - megszavazzuk az államtitkár válaszát, hogy Alföldi a helyén marad, aztán hazamegyek, és szétszednek a helyi Fideszben, hogy hogy érthettünk egyet ilyen válasszal és hogy fogadhattuk el" - mondta a frakcióülés után egy fideszes képviselő. "Vérciki volt" - mondta a meghallgatásról egy másik frakciótag, egy harmadik megkérdezett mindezt megerősítve pedig azt mondta, hogy a frakció és az államtitkár végig elbeszélt egymás mellett: Míg a kormánypárti képviselők konkrétumokra voltak kíváncsiak, például, hogy milyen lépéseket tervez a kultúráért az államtitkár, Szőcs a világban uralkodó szellemi tendenciákról és a kultúra feladatairól beszélt.

 

 "Ez a terep nemcsak a szimbolikus politizálásé, hanem igazgatásilag is vinni kell az ügyeket, intézményfenntartóként fellépni, támogatásokról tárgyalni, de Géza ennek a legkevésbé sem tesz eleget, mert nincs is képben az egész rendszerrel. Elodázhatatlan, strukturális átalakítások kellenének az ágazat majd mindenen területén, de hogy vezényelhetne strukturális átalakításokat, aki nem is ismeri a struktúrát?" - sorolta az államtitkárral kapcsolatos belső bírálatokat egy minisztériumi forrás.

 

szocsgezaSzőcs Géza

 

Tisztában van a színházak működésével

 

Szőcs az origo-nak azt mondta, azokra a kérdésekre nem válaszolt, amelyekben a képviselők pénzügyi természetű kérdéseket vetettek fel egy-egy intézménnyel kapcsolatban. "Nem pénzügyi államtitkár vagyok ugyanis, és nem én döntök ezekben az ügyekben. Fölöttem van még egy miniszter, és több más miniszterrel is egyeztetni kell" - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a frakcióülésen a képviselőcsoportot vezető Lázár János felkérésére tartott előadást a magyar kultúrpolitika helyzetéről.

 

Az államtitkár valótlannak nevezte azt az állítást is, miszerint nincs tisztában az intézményrendszer működésével. "Tény és való, hogy rendszerszerűen csak az utóbbi 1-2 évben kezdtem feltérképezni a magyar intézményrendszer működését. A színházak, zenekarok működésével azonban már nemcsak tisztában vagyok, de jó részük problémáit testközelből is ismerem, és volt alkalmam megismerni számos múzeum és általában a nagy közgyűjtemények működését is" - mondta az államtitkár. "A frakcióülésen is elmondtam, hogy a digitális, vagy ha úgy tetszik, posztgutenberg-korszak paradigmaváltást követel a kultúrában is" - mondta Szőcs, hangsúlyozva, hogy ha bürokratikus akadályok nem tették volna lehetetlenné, már meg is kezdődtek volna ezek az átalakítások. "Majdnem béna állapotban dolgozunk. Egy kívülálló persze joggal kérdi, hogy miért nem történik semmi, de bárki lenne itt a helyemben, ilyen hátráltató erők mellett nem tudott volna többet tenni" - mondta.

 

Elvárták volna Alföldi leváltását

 

Kifogás Szőccsel szemben az államtitkárságot jól ismerő forrás szerint az is, hogy nem vitte véghez az elvárt személycseréket: nemcsak a Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róbertet hagyta a helyén, de például a Nemzeti Galéria főigazgatóját, Csák Ferencet  is. Nagy port kavart viszont, amikor pályáztatás nélkül, egyszerű kinevezéssel tette a Műcsarnok igazgatójává a korábban a debreceni Modemet irányító Gulyás Gábort.

 

"A végsőkig lecsökkentett apparátussal kell végrehajtanom a feladataimat, ami nagyon sok időt és energiát igényel. Ezt a saját pihenőidőmből veszem el, vagyis a saját erőimnek végletekig való kihasználása eredményez ilyen helyzeteket, amiket vállalok egyébként, nem szégyellek" – magyarázta Szőcs.

 

Teljes cikk az origo.hu -n olvasható.

süti beállítások módosítása