Versenyben az első 3D-s táncfilm

A kisjátékfilmek versenyében szerepel a 42. Magyar Filmszemlén az első magyar háromdimenziós táncfilm, a Maya című alkotás.

Juhász Kata koreográfus, Zérczi Attila médiaművész és Guillaume le Grontec operatőr közös munkája Magyarországon az első 3D videotechnikával készült táncfilm, amelyet pénteken 17 óra 30 perctől a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, szombaton 12 óra 30 perckor és 20 óra 15 perckor pedig a budapesti Corvin moziban tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

maya

 

"A három nap alatt forgatott nonverbális film témája a maya, azaz a káprázat, amelynek körébe a Védák könyve utalja valamennyi az általunk létezőnek vélt világot illető tapasztalatunkat. E káprázat születését, vagyis az érzéki ingerek megjelenését és rajtuk keresztül a tudat „ébredését” mutatja meg a film a mozgás, a tánc és egyszerre a technológia eszközeivel. Több mint 100 éve a technológia segítségével menekültünk a mozi káprázatába, mert arról legalább tudjuk, hogy káprázat. Ez azonban egyre kevésbé képes minket elkápráztatni, miközben a „valóság” sem lett káprázatosabb. Valamit tehát ki kellett találni: egy kápráztató tükröt, amelyben végre magunkra ismerünk, és tanúi leszünk, hogyan lépünk be a káprázat világába. A címbéli "májá szanszkrit szó és varázslatot jelent. A metafizika azt mondja, hogy ez az egész látható világ varázslat, májá, mert semmi abból, amit az ember érzékeivel tapasztal, nem valóság" - idézte Juhász Kata honlapja Hamvas Béla írót.

 

 

A 8 perces Maya különlegessége, hogy Zérczi Attila saját fejlesztésű 3D képrögzítési rendszerével készült. Az alkotók között volt Guillaume Brunet César-díjas világosító, szakmai tanácsadóként Szilágyi Kornél - azaz Igor Buharov -, valamint Rózsavölgyi Zsuzsánna nemzetközi hírű táncművész. A film producere Lóky Tamás.
    

 

Az idei filmszemle rövidfilmes versenyprogramjában 26 alkotás szerepel, a szekcióban a Palotai Éva vágó által vezetett zsűri dönt. A testület tagja még Fésős András rendező és Fillenz Ádám operatőr.

süti beállítások módosítása