Harangozó is indul az Operáért

A Népszava úgy tudja, Horváth Ádám miniszteri biztos mellett Harangozó Gyula balett művész is indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán. A jelenlegi vezetéssel elégedetlen dolgozók közül sokan támogatnák.

Harangozó Gyula 1995-től 2005-ig volt már az Operaház balett igazgatója, ezután Bécsbe szerződik: 2005-2010 között. Itt sikerrel egyesítette a Staats- és a Volksoper balett-társulatát, melyet öt évig vezetett a balettiskola mellett, működését sikerült nyereségessé tenni.

 

harangozo

 

"Harangozó Gyula szeptemberben jelent meg az Operaházban, mint miniszteri biztos. Egyik első lépéseként felmentette az érvényes szerződéssel rendelkező Keveházi Gábor balett igazgatót. Később kiderült, Harangozónak nincs írásos kinevezése. Szőcs Géza államtitkár azt közölte, Harangozó a miniszteri biztos, azért nincs kinevezése, mert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jóváhagyására vár. Az évadnyitó társulati ülésen aztán Horváth Ádámot mutatta be miniszteri biztosként. Harangozó a sajtótájékoztatón ismertette kinevezése körülményeit: "Bécsben azzal keresett meg a jövendő kormány képviseletében Szőcs Géza, hogy amennyiben kormányváltás történik Magyarországon, vállaljam el a miniszteri biztosi szerepet, és utána legyek része az Operaház új vezetésének." A megbízást elfogadta, ezután - mint fogalmazott - rágalomhadjárat indult ellene" - írja a lap.

Miniszteri biztosi működéséről azt állította: több milliós visszaélésre derített fényt, ez pedig Eldar Aliev, jelenlegi balettigazgató tanácsadói szerződése volt. Ezután döntött úgy a tárca, hogy kettéosztja a miniszteri biztosi és az átvilágító bizottság vezetését, Harangozót ez utóbbi vezetésére kérték fel. Ám ezt csak Keveházi átvilágítása után akarta átvenni. A bizottság kilenc hónapja működik, Harangozót pedig nem kérték fel. 

süti beállítások módosítása