Filmszemle– félidőben

Lezajlott az idei Szemle első két napja, és mind a négy helyszínen más okoz sürgés-forgást: a Puskinban reggel kilenctől töltik meg a termeket az egyre álmosabb tekintetű újságírók, az Urániában minden nap három-négy nagyjátékfilm ünnepélyes bemutatóját tartják, a Corvin összes termeit pedig elfoglalták a tévé-, kisjáték-, dokumentum- és ismeretterjesztő-filmek. Bár számokat még nem tudunk, a közönség idén is lelkesen látogatja a vetítéseket; a korábbi évekhez hasonlóan számtalan pótelőadást kellett már tegnap műsorra tűzni.

 

Apacsok a Radnóti Színházban - megszólalnak az alkotók (8p)

 

 

Színházi vonatkozású bemutató Török Ferenc Apacsok című munkája. Török tévéfilmjeit nagy érdeklődéssel követi a szakma és a közönség egyaránt legutóbbi munkájáért (Spiró György: Koccanás) Zsurzs Éva-díjjal tüntette ki az akkori Filmszemle zsűrije. Az Apacsok pontosan végiggondolt, nem kizárólag az előadásból építkező film, ami üdítő lehet azok után, hogy a hasonló próbálkozások gyakran fulladnak ki közepesen érdekes színházi közvetítésként. A szerencsés elszakadás mellett viszont megtartotta minden olyan erényét, ami sikeressé tette a Radnóti Színházban szintén általa rendezett verziót.

Gothár Péterről régóta tudni lehetett, hogy foglalkoztatják Tóth Kriszta művei; most Valaki című novellájából forgatott félórás filmet, amelynek létrehozásában a Magyar Televízió koproducerként vett részt, így lehet rá számítani, hogy a jövőben többször is műsorra kerül.

Reisz Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója egy Zsótér Sándor által tartott kurzus keretein belül dolgozta fel Berthold Brecht Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban című drámájának Zsidó feleség című jelenetét. A különleges képi világú, stúdióban forgatott fekete-fehér film mindössze 19 perc, csak remélni lehet, hogy a jövőben lehetőség lesz a megtekintésére más keretek között is. A teljes művet egyébként éppen Zsótér rendezésében mutatta be diplomázó Máté-osztály az Ódry-színpadon.

 

Gombaszögi Béla

süti beállítások módosítása