Elhunyt Hubay Miklós drámaíró

Életének 94. évében elhunyt Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró, műfordító, esszéista - közölte a Magyar Írószövetség az MTI-vel. Nevéhez fűződik az első magyar musical, az Egy szerelem három éjszakája, amelynek szerzőtársai Vas István és Ránki György voltak. Az ő kezdeményezésére ünnepeljük a Magyar Dráma Napját 1984-től minden évben szeptember 21-én, annak emlékére hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. Hubay Miklós naplóiban csakúgy, mint önálló kötetében sokat foglalkozott a  Tragédiával. Utolsó könyvében elméleti munkáinak sorát gazdagítva, Madách Imre Az ember tragédiája című drámájáról írt jegyzeteit, esszéit gyűjtötte csokorba "Aztán mivégre az egész teremtés?" címmel. 

 

hubay_080403_01Hubay Miklós (Nagyvárad, 1918. április 3. – 2011. május 8.)

Kossuth-díjas drámaíró, műfordító

 

Hubay Miklós 1918-ban született Nagyváradon. Már első darabja a Magyar Nemzeti Színház repertoárjában szerepelt. 1946-ban a genfi Magyar Tájékoztató Könyvtár kinevezett igazgatója lett, segítségével sok magyar író, képzőművész és muzsikus kapott genfi ösztöndíjat. Hazatérése után a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított, valamint a Nemzeti Színház dramaturgjaként dolgozott. Mindkét állásából egy napon bocsátották el. Nevéhez fűződik az első magyar musical, az Egy szerelem három éjszakája, amelynek szerzőtársai Vas István és Ránki György voltak.

Évekig főként filmgyári forgatókönyveket írt és fordított. 1956. október 27. és 1956. november 2. között a Szabad Magyar Rádió Irodalmi adását vezette a Parlamentben.

 

A hosszantartó hazai állástalanság után Hubay Miklós pályafutása 1974-1988 között Firenzéhez kötődik, ahol a magyar irodalmat rendkívül népszerűvé tette az egyetemen. Közben 1981-től öt éven át a Magyar Írószövetség elnöke volt. Kezdeményezésére ünnepeljük a Magyar Dráma Napját.

1987-1996 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1991-től tíz évig a Magyar PEN Club ügyvezetője, majd elnöke - ekkor többek közt nemzetközileg elismerteti az önálló magyar PEN Centrumot Romániában.

Olyan darabjai tették halhatatlanná, mint például a Hősök nélkül, a Tüzet viszek, a Búcsú a csodáktól, az Ők tudják, mi a szerelem, a Hová lett a Rózsa lelke?, az Elnémulás. Legutóbbi könyvében elméleti munkáinak sorát gazdagítva, Madách Imre Az ember tragédiája című drámájáról írt jegyzeteit, esszéit gyűjtötte csokorba Aztán mivégre az egész teremtés? címmel.

Hubay Miklóst három alkalommal (1955, 1965, 1975) tüntették ki József Attila-díjjal. Róma Város Díjával 1997-ben, az Arany János-díjjal 2004-ben, Prima-díjjal pedig 2005-ben jutalmazták. 1994-ben Kossuth-díjat kapott, majd a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át 2003-ban.

 

Művei
Nemzeti színjátszás, drámai magyarság (1941)
Hősök nélkül (1942)
François Rabelais (1953)
Egy magyar nyár (1954)
István napja (1955)
Három csésze tea (1959)
Népi komédiák (1960)
Tavaszi mise (1960)
Hősökkel és hősök nélkül (1964)
Játékok életre-halálra (1968)
Tüzet viszek (1971)
Aranykor (1972)
Színház a Cethal hátán (1974)
Néronissime ou l'Empereur s'amuse (1975)
A zsenik iskolája (1977)
A szív sebei (1978)
Napló nélkülem (1978)
Búcsú a csodáktól (1979)
A dráma sorsa (1983)
Fiatal nők kékben és pirosban (1983)
Világvégjátékok (1984)
Végtelen napjaim (1996)
Tört aranykor (1997)
Hová lett a Rózsa lelke? (1997)

"Aztán mivégre az egész teremtés?" (2010)

 

 

Egy szerelem három éjszakája Debrecenben (2008)

 

A Hubay Miklós születése 90. évfordulójáról megemlékezõ Csokonai Színház 2008. decemberében újra műsorára tűzte az Egy szerelem három éjszakája című musicalt. Árkosi Árpád munkája a 30. feldolgozás volt. A bemutató kapcsán interjú készült Hubay Miklóssal, aki a mű keletkezéséről is mesélt.

 

"Csoda darab" - harmincadszor
Interjú a szerzővel, Hubay Miklóssal

 

- Hogyan emlékszik vissza az Egy szerelem három éjszakája 1985-ös, első debreceni bemutatójára?

 

Hubay Miklós: Sajnos 1985-ben a premierre nem jöhettem haza Olaszországból, március végén épp vizsgaidőszak volt az egyetemen, de a debreceni bemutató plakátját itt őrzöm a falon.  Úgy emlékszem, akkoriban a Csokonai Színház épületét renoválták, vagy átépítették, az előadások a Kölcsey Ferenc Művelődési Központban voltak. Pethes György rendezte az előadást. Régen ismertem őt, nem- egyszer találkoztunk a New York Kávéházban. Kiváló barátomnak, Réz Pálnak a köréhez tartozott ő is. Úgy tudtuk, Pethes György a legendás színészcsaládnak - Pethes Imre volt Magyarországon a Cyrano örökbecsű megteremtője - az utolsó "arany ágacskája".

(...)

 

- De a debreceni premierről térjünk vissza a kezdetekhez. Kérem, ossza meg velünk a darab keletkezésének híresen szép történetét.

 

Hubay Miklós: Soha olyan távol nem álltam attól, hogy drámát írhassak, mint négy évvel a forradalom után, amikor Szinetár Miklós az új színházát megnyitó előadáson, a szünetben hozzám lépett, és azt mondta: - Nincs második darabunk. Ha írsz egyet, elintézem, hogy színre kerüljön. - Akkor már négy éve állástalanul tengődtem, és ha egy-egy optimista, óvatlan színigazgató játszani akarta valamelyik új drámámat - Major Tamás, Ádám Ottó -, a próbák során lecsapott a betiltás. A szakmabeliek így lassan kezdték megtanulni, hogy kiszínházbólított vagyok, amolyan indiai érinthetetlen.

És akkor a művészetben és a politikában egyaránt magabiztos, tekintélyes fiatal igazgató szerződést kínál... A megírásra váró színdarabnak három hónap múlvára már ki is volt tűzve a premierje. A három hónapnak egyik fele az enyém, hogy kitaláljam és megírjam, másik fele a zeneszerzőé és a rendezőé, hogy színre vigye.

 

Tovább a teljes interjúhoz >>>

 

 

----------

 

50 éves az Egy szerelem három éjszakája (2011)

 

Ötven év nagy idő. Emberi számítások szerint és színházi viszonylatban is. Színészgenerációk jönnek-mennek, igazgatók, stílusok és trendek változnak, de a jó darabok szerencsére megmaradnak. Hubay Miklós megérhette, hogy a legismertebb műve, Hubay Miklós- Ránki György- Vas István jegyezte Egy szerelem három éjszakája című  első magyar musical idén 50 éves lett. 1961. január 12-én tartotta az ősbemutatót a Petőfi Színház. Ez alkalomból,  2011. január 13-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban közös emlékezést, ünneplést tartottak. A meghívottak között voltak: Hubay MiklósSzinetár Miklós, Petrovics Emil, Margitai Ági.


A hatvanas évek legelején a Petőfi Színház volt az egyetlen társulat, amely szakítva a hazánkban is népszerű bécsi operett negédes hagyományával modern zenés darabok bemutatásával kísérletezett. Az Egy szerelem három éjszakája c. darabot először egész estés változatban mutatták be, később rövidített, egyfelvonásos verzióban is játszották a színházak.

 

"A verses zenés dráma és az előadása szerencsés csillagzat alatt született. Ungvári Tamás irodalomtörténész dramaturgiai szervezőkészsége által jött össze a csapat. Radnóti Miklós életének utolsó időszaka ihlette a librettót, melyet a kitűnő színpadi érzékkel rendelkező drámaíró, Hubay Miklós jegyzett." (Révész György)

 

 

Fotó és forrás: MTI, OSZMI

süti beállítások módosítása