I. ESZME Fesztivál

A vidéki színházak után május 12-15. között a báboké a főszerep a Thália Színházban. Sokszínű, izgalmas, kalandos hosszú hétvége kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Thália Színház Új Stúdiója és Arizona Stúdiója 4 napra bábszínházzá alakul, ahol egymást követi Zsiga föstő, Százszorszép Bóbiska, Offerusz, a nagyerejű, vagy éppen Bollár Kótyag és Mámori Nellike.

eszme

 

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) 2006-ban jött létre, hogy a magyar kulturális közéletben részt vevő szabadúszó előadóművészeket összefogja. Az egyesület végez műsorszervezési, programközvetítői segítségnyújtást, jogi és gazdasági tanácsadást, segíti a tagok promócióját a hazai és a külföldi kulturális piacon. Mindazonáltal igyekszik többnek lenni ennél: olyan művészi alkotóközösség, mely azonos gondolkodású, minőségi színházi előadásokat létrehozó tagokat tömörít.

 

Az elmúlt négy évben az ESZME számos saját és koprodukciós előadást hozott létre, melyekből kirajzolódni látszik az egyesület művészi arculata. Fontosnak érzik, hogy az országszerte számos helyen és időpontban látható előadásaik a 2010/2011-es színházi évad végén egymás után is láthatóak legyenek, hogy bemutatkozhassanak a fővárosi közönségnek és a színházi szakmának, hogy bizonyíthassák: az ESZME jóval több szimpla pénzügyi lebonyolítónál vagy ernyőszervezetnél – az ESZME brand, márkanév, amely reményeink szerint a minőségi alternatív színházzal jelent egyet.

 

Az ESZME tagjai színházi alkotók az előadó-művészet olyan szegmenseiből, amelyek nem tartoznak a fősodorhoz: táncosok, bábművészek, gyerekszínházi rendezők, dramaturgok, drámaírók, tervezők, zenészek. Ez a másik ok, amiért fontosnak tartják, hogy „tömbösítve" mutatkozhassanak meg – véleményük szerint az ESZME alternativitása, másfélesége éppen ebben áll: hogy a maga útját járja, előadásaival kockázatot vállal, hiszen nem tömegelőadásokat készít.

 

Éppen ezért kisebb közönség- és szakmai figyelem esik produkcióira, szeretnék tehát, ha az ESZME tagjainak munkái az évad végi I. ESZME Fesztiválon reflektorfénybe kerülhetnének.

 

Amint a sorszám is jelzi a fesztivál neve előtt, a rendezvénysorozatot hagyományteremtő szándékkal hívják életre. Erős elhatározásuk, hogy a fesztivált a következő évadra nemzetközivé tegyük: az ESZME nemzetközi kapcsolatait felhasználva, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap remélt támogatásának segítségével régiós jelentőségű alternatív színházi fesztivált kívánnak megrendezni, elsősorban is a gyermek- és ifjúsági színházak munkáira összpontosítva.

 

repulesRepülési lecke kezdőknek

 

Az I. ESZME Fesztivál fellépői:

- Tintaló Tárulás

- Majoros Ági Bábszínháza
- Bábakalács Bábszínház
- ESZME-Fabók Mancsi Bábszínháza
- MárkusZínház
- ESZME-Vaskakas Bábszínház
- PR-evolution
- Színház - és Filmművészeti Egyetem

 

A Tükör, a Csongor és Tünde valamint a Repülési lecke kezdőknek előadásai után a Színházi Kritikusok Céhének rendezvénye, a KO - Kritikus Óra beszélgetései várják az érdekélődőket.


PROGRAM ÉS JEGYVÁSÁRLÁS>>>

Az ESZME Fesztiválról a Gyermekszínházi portálon >>>

 

Fotó és forrás: ESZME

süti beállítások módosítása