Újszerű Bánk bánnal kezdenek Kecskeméten

A kecskeméti Katona József Színház következő évada szeptember 21-én, a magyar dráma napján a Bánk bán nyelvileg megújított változatának bemutatójával kezdődik - közölte Cseke Péter direktor.

A Bánk bán a magyar irodalom gyöngyszeme, korabeli nyelvezete azonban a mai néző számára nehezen érthető, ezért felkérték Szabó Borbála író-dramaturgot, hogy írja át mai magyar nyelvezetre Katona József drámáját – árulta el Cseke Péter, aki negyedik évadát kezdi majd meg a kecskeméti színház élén. A dráma próbái már elkezdődtek, Bagó Bertalan rendezésében a Ruszt József Stúdiószínházban lesz a bemutató.

 

csekepeterCseke Péter készülődik öltözőjében Ray Cooney: Páratlan páros II. című színművének előadása előtt

 

A 2011/2012-es évad első nagyszínházi premierje Agatha Christie Az egérfogó című darabja lesz szeptember 30-án. Cseke Péter megjegyezte: reméli, hogy a Londonban 59 éve megszakítás nélkül futó darabot a kecskeméti közönség is örömmel fogadja majd.

 

A második nagyszínházi bemutató Lehár Ferenc A víg özvegy című operettje lesz, amelyben Sáfár Móni mellet a bonviván szerepét felválta játssza majd Egyházi Géza és Kiss Zoltán.

 

Decemberben kerül sor a Shakespeare-kortárs Thomas Middleton és William Rowley reneszánsz szerelmi történetére, az Átváltozásokra. Ezt Heinrich von Kleist Az eltört korsó című klasszikus vígjátéka követi. Mint a direktor elárulta, azért vette elő ezt a darabot, hogy a Vígszínházból visszaszerződött Szemenyei János és Kőszegi Ákos - akik két évvel korábban hatalmas sikert arattak az Amadeusban - ismét együtt játszhassanak.

 

Az évad utolsó nagyszínházi bemutatója Csiky Gergely Buborékok című vígjátéka lesz Mohácsi János rendezésében.

 

A Kelemen László Kamaraszínházban Füst Milán Boldogtalanok című darabját és Tormay Cécile A régi ház című családregényéből készült színpadi adaptációt mutatják be, valamint Amazonok címmel színre kerül Arisztophanész Lüzisztratéjának Deres Péter által készített átirata is. A Ruszt József Stúdiószínházban a Bánk bán mellett Dosztojevszkij Karamazov testvérek című regényének Richard Crane által átdolgozott verzióját mutatják be.

 

Két gyerekelőadást is láthat a fiatalabb korosztály: Karl May Winnetouját Ganxsta Zoleeval a címszerepben, valamint Békés Pál A kétbalkezes varázsló című mesejátékát.

süti beállítások módosítása