Harangozó Tokodyval és Vásáryval indul

Hivatalossá vált, hogy Horváth Ádám mellett Harangozó Gyula is pályázik a Magyar Állami Operaház Budapest főigazgatói posztjára. Bár a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hány pályázat érkezett a héten lejárt határidőig, úgy tudni, összesen öten kérték ki a pályázati anyagot.

A főigazgatói pályázat beadási határideje szerdán járt le. Horváth Ádám, aki jelenleg miniszteri biztosként vezeti az operaházat korábban többször is kijelentette, hogy pályázik a posztra. Harangozó Gyula pénteken erősítette meg, hogy beadta pályázatát.

 

harangozogyulaHarangozó Gyula

 

A táncművész, aki korábban már volt balettigazgató az Ybl-palotában, és aki júniusban köszönt le a Bécsi Állami Operaház balettigazgatói posztjáról, elmondta, hogy egy kész csapattal nyújtotta be pályázatát, mert az operaházhoz hasonló intézményt véleménye szerint nem vezethet egy személy. Így a főzeneigazgatói poszton a nemzetközileg elismert Vásáry Tamás venne részt a munkában.

 

"Láttam Maazelt és Ozawát dolgozni Bécsben, Sawallischt Münchenben, láttam, hogy a “general music directori” napi elfoglaltság milyen megterhelő volt számukra.  Egy ilyen, még mindig sokat utazó tekintély mögé vagy mellé, mint Vásáry Tamás, egy operatív fiatal erőt érdemes állítani első karmesterként, aki azután elsajátítja a mesterfogásokat az idősebb mestertől. Az energikus Héja Domokosra számítanék" - tette hozzá.

 

harangozogyulaek1968. Harangozó Gyula balettmester, koreográfus az Operaház próbatermében tanítja fiának,

ifjabb Harangozó Gyulának  a speciális "Harangozó-lépéseket"

 

Harangozó Gyula a művészeti igazgatói poszton az énekesek hangját ismerő, tapasztalt Kossuth-díjas Tokody Ilonát látná szívesen, aki elősegítené, hogy a magyar énekesek megfelelő feladatokhoz jussanak. A szervezeti kérdésekkel Lőrinczy György foglalkozna, akinek kiterjedt kapcsolatai vannak a művészvilággal, ugyanakkor a fesztiválok szervezésében is komoly tapasztalatokat mutathat fel.

 

Harangozó Gyula hozzáfűzte: az énekesek és a zenészek körében népszerű mostani első karmesterrel, Kovács Jánossal is beszélt, aki a tiszteletbeli első karmesteri pozíciót készséggel elfogadná.

 

"A balettel kapcsolatban is van elképzelésem, de ezt még nem mondanám el, annyi bizonyos, hogy a szakmámból adódóan a fél szememet rajtuk tartanám"- jegyezte meg Harangozó Gyula, hangsúlyozva, hogy nagy rutinja van a szervezésben és a nyugodt légkör megteremtésében.

 

A beérkezett pályázatokat a jövő héten bírálja el a bizottság. A testület tagja a szaktárca képviselői mellett Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára, Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének főtitkára, Victor Máté, a Magyar Zenei Tanács elnöke és Devich János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori tanácsadója.

süti beállítások módosítása