Báboperát mutatnak be Szegeden

Báboperát láthat a közönség a hétvégén Szegeden: a Kövér Béla Bábszínházban, ahol vasárnap mutatják be Giovanni Battista Pergolesi Livietta e Tracollo című operáját, amely a jövő évadban a teátrum repertoárjára is felkerül.

A bábopera elsősorban felnőtteknek szól, hiszen az érzelmek játéka áll a középpontban, s ennek rétegeit azok tudják igazán jól értelmezni, akik már átéltek egy-egy kapcsolatot. Ennek ellenére a nézőtéren számítanak a fiatal felnőttekre, a középiskolásokra is - mondta ennek kapcsán Kiss Ágnes rendező.

 

liv

 

A darabot eredetileg az Adriano in Siria című opera felvonásai közötti intermezzóként mutatták be Farnese Erzsébet spanyol királyné  - V. Fülöp felesége - születésnapja alkalmából. A 18. századi történet Tracollo ügyetlen mesterkedései körül forog, aki hasztalanul próbálja félrevezetni Liviettát: bár az ifjú mindig álruhában jelenik meg, a lány időben észreveszi és leleplezi. Jóllehet a jelentekből nem következne szükségszerűen, mégsem teljesen váratlan fordulat, hogy a darab végén a fiatalok örök szerelmet esküsznek egymásnak. A cselekményt az árnyjátékok síkjára helyezte a rendező. Bár a két operaénekes, a Tracollót alakító Cseh Antal és a Liviettát játszó Dulics Timea az előszínpadon énekel, a lelkekben zajló történések a háttérben, mint egy filmvásznon jelennek meg sok bábtechnikával, írásvetítővel, projektorral.

 

Az egész előadás az ellenpontozásra épül: a férfi és a női oldal, az aktivitás és a passzivitás, az érzelmek és az akció, a vászon és a színpad között mindig ellentét van -  magyarázta a rendező, akinek ez az első ilyen jellegű munkája.

 

A Szegeden színpadra állított darab a Barboncás Egyesület, a Zenergia Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház koprodukciójában jött létre. A két egyesület pályázati forrásból finanszírozza az előadást.

süti beállítások módosítása