Mozgékonyabb lesz a Katona

Új kezdeményezésekkel, a fiatalok megszólításával, egy egész nap nyitott közösségi hely kialakításával akarja "mozgékonyabbá" tenni a Katona József Színházat a jövő évadtól Máté Gábor, aki február óta vezeti a fővárosi társulatot. Többek között Bodó Viktor is rendez majd a Katonában.

A színész-rendező - aki 1987 óta tagja, 2001-től főrendezője a társulatnak - terveiről szólva hangsúlyozta: a Katona értékeit megtartva akarja újszerűvé tenni az évadot. Példaként említette, hogy az ősszel induló új szezon utolsó bemutatóját, amelyet Bodó Viktor rendez, a Szputnyik társulatával koprodukcióban, a nézők aktív közreműködésével hozzák majd létre.

 

bodoBodó Viktor

Másfajta koprodukciókról is szó van, terveznek egy - a Dzsesztetés című előadáshoz hasonló - zenés előadást is, amelyet reményeik szerint a színházban és külső helyszínen is játszanának. Hozzátette: szintén izgalmasnak ígérkezik a Sufniban tervezett új sorozat, amelyet Kovács Dániel és Dömötör András közösen hoz létre. Egy színházi "szappanoperaszerűségről" van szó, amelyet havonta egy alkalommal, hol az egyik, hol a másik rendező állít színpadra. Mint mondta, ennek célja, hogy a két fiatal rendezőt jobban bevonják munkájuk hétköznapjaiba.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e külföldi rendezők meghívását is, Máté Gábor rámutatott: inkább a fiatal rendezők "bevonzására" akar nagyobb hangsúlyt fektetni; jelenleg fontosabb számára, hogy Kovács Dániel, Dömötör András és Bodó Viktor dolgozzon a színházban. Továbbgondolható eredmény inkább úgy születhet, ha valaki visszavárható, vagy folyamatos munkára képes a társulattal - vélekedett az igazgató, aki ezzel együtt nem zárja ki, hogy külföldről is hívjanak rendezőket.

A jövő évadban a nagyszínpadon négy, a Kamrában három bemutatót tartanak: Gothár Péter, Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor és Bodó Viktor a nagyszínpadon, Dömötör András, Kovács Dániel és Máté Gábor a Kamrában állít színpadra egy-egy előadást. A társulatot egy színész, Hajduk Károly hagyja el, de lesz egy új tag is Ötvös András személyében. Máté Gábor szólt arról is, hogy az előcsarnok átalakítására készülnek: bár a beruházás pontos időpontja még nincs meg, terveik szerint a Katona előtere egy egész nap nyitva tartó közösségi hellyé válik. Mint mondta, egy kávézót terveznek, amely a Katona-rajongóknak is állandó találkozóhelye lehetne, mások pedig ezáltal válhatnának a színház nézőivé: egy kávéra betérve esetleg színházjegyet is vásárolnának.

bmategaborMáté Gábor

Szintén jelenleg zajlik a színház teljes arculati megjelenésének átalakítása; a tervek szerint az évad kezdetére már a megújult megjelenéssel találkozhatnak az érdeklődők. Hangsúlyozta: ma már minden nézőért harcolnia kell egy színháznak, ráadásul a Katona általában nem ígér könnyű szórakozást, és az ilyen színházra való igény mérhetően megcsappant. "Amit meg is értek, de az nem lehet, hogy a Katona ne kínálja azt, ami a színházeszményünk" - jegyezte meg Máté Gábor.

Ifjúsági programjuk célja is egy potenciális új közönségréteg megszólítása. Golden Dragon című előadásukhoz kapcsolódva például egy 12 foglalkozásból álló sorozatot szerveztek egy elit, és egy hátrányosabb helyzetű gimnázium diákjaiból alakult csoportnak. A darab történetével kapcsolatos életélmények feldolgozása volt a feladat, egy dramaturg és két színész segítségével, a munka eredményeként egy saját előadás jött létre. Mint mondta, ehhez hasonló programot a jövőben is szerveznek. "Terveink között szerepel az is, hogy iskolákban, osztálytermekben mutassunk be egy előadást" - árulta el Máté Gábor, hozzátéve: még vita tárgya, hogy ez a mai élettel kapcsolatos darab, vagy valamilyen klasszikus mű átdolgozása legyen.

A Katona József Színház az elmúlt évadokban sokat vendégszerepelt külföldön. Ennek kapcsán az igazgató megjegyezte: szövevényes és bonyolult dolog egy külföldi vendégjáték megszervezése, sok praktikus oka is lehet annak, ha mégsem sikerül eleget tenni egy meghívásnak. A fesztiválok a kevés színésszel, kis díszlettel létrehozott előadásokat szeretik - mutatott rá, hozzáfűzve: ez a Katonában nem szempont, bár most a színház gazdasági helyzete miatt mégis művészi szemponttá kezd válni az, hogy egy darabban hány szereplő van, és milyen szcenikai megoldásokat kíván.

Mint elmondta, a színház az idén a tavalyinál 100 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat. "Tény, hogy a fenntartó önkormányzat a művészszínházakra odafigyel, így tőlünk kevesebbet vontak el, mint más színházaktól" - hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve azonban, hogy ez a kevés elvonás is sok, a működést veszélyeztetheti. A Katonának az előző évben sikerült kihasználnia a társasági adókedvezmény kínálta lehetőséget a cégektől fogadott támogatásokra. "Az idei évben, ha ebben az összegben nem reménykedhetünk, bedől a színház" - fogalmazott Máté Gábor.

 


süti beállítások módosítása