A Szputnyik "kinyitja" Antigonéját

 A Szputnyik is elkezdte színházi nevelési programját, amelynek első állomása egy osztályterem színházi előadás lesz Szophoklész Antigonéjából Gigor Attila rendezésében.

 A darabot egy alkalommal felnőttek is megnézhetik.

A közös gondolkozás kezdetén és a darab/témakereséskor Gigor Attila számára a legfontosabb az volt, hogy a diákokkal az előadás során és az előadás kapcsán az önálló gondolkodásról beszéljenek, arról hogy legyen saját véleményünk, gondolatunk, ne hagyjuk hogy a számtalan kívülről jövő impulzus befolyásoljon minket.

Így esett a választás az Antigonéra, amellyel iskolai kötelező olvasmányként mindenki legalább életében egyszer találkozik. A szöveg „újrafordítására”, közérthetővé tételére Máthé Zsoltot kérte fel a Szputnyik, miközben az eredeti szöveget vizsgálva és különböző fordításokat összevetve Karsai Györggyel is konzultáltak.

 

antigoneszputnyik

A Szputnyikosok és a diákok

 

“Március elejétől fokozatosan próbáltuk magunkat az iskolai környezethez szoktatni. Az elemzőpróbákat még „rendes” színházi környezetben tartottuk, viszont ebben az időszakban próbáltunk minél több osztályterem színházi előadást és színházi nevelési (TIE) programot megnézni, hogy pontosan lássuk, mibe vágtuk a fejszénket. Így jártunk a Kolibri Színház előadásain és a Kávánál.  A rendelkező próbákat viszont már muszáj volt megfelelő környezetben tartani, így a szomszéd iskolából szereztünk zöld táblát és padokat, hogy egy osztálytermet imitálhassunk a Szputnyikban. És minden egészen máshogy hatott a tanári asztal perspektívájából! Aztán megérkezett Matkó Tamás, és az Antigoné zenés előadássá változott. Az világos volt, hogy a kardalok helyén slágerek lesznek egyéni, a társulatra szabott hangszerelésben, de a projekt egyre nagyszabásúbbá vált, és osztályterem ide vagy oda, bekerültek a gitárok, a dob, a cin, a tangóharmonika, a fuvola…végül kikerült viszont a vuvuzela. Mikor úgy éreztük, hogy az előadás már áll a lábán, elhívtuk Végvári Viktória színházpedagógust, hogy segítsen kitalálni nekünk az előadás feldolgozó foglalkozását. Elkészült egy első változat, melyben a színészeknek is aktív szerep jut, most pár előadás után ezt csináljuk majd, aztán igyekszünk fejlődni, minél több mindent kipróbálni. És közben eljött hozzánk a Szputnyikba két tesztcsapat: páran a Szent István Gimnáziumból és egy másik alkalommal vegyesen az Illyésből, az AKG-ból és a Károliról. Március 20-án pedig…debütált az előadás és a foglalkozás is! Átestünk a tűzkeresztségen! Túléltük és nagyon jó élmény volt” – számol be a Szputnyik saját blogján.

 

antigone_hayanna2

Háy Anna a diákokkal

 

Egy alkalommal felnőtteknek is bemutatják az Antigonét, mivel az osztálytermi előadásokra nincs lehetőség felnőttként bemenni, hiszen fontos, hogy a diákok „otthon”, saját környezetükben, idegen külső megfigyelők nélkül nézhessék meg az előadást.
 A Bálint Ház – R16 Pódium felkérésének eleget téve május 20-án este 6-tól megnézhetjük. Utána, drámafoglalkozás helyett beszélgetést tart a csapat, ahol a próbafolyamatról, a koncepcióról, iskolai tapasztalataikról és céljaikról mesélnek az érdeklődőknek.

 

antigone_kreon

Fábián Gábor, mint Kreón

 

 

Szophoklész: Antigoné

Trencsényi-Waldaphel Imre fordítása alapján a szöveget átdolgozta Máthé Zsolt

 

Antigoné: Hay Anna

Kreón: Fábián Gábor

Iszméné: Pető Kata

Őr: Lajos András

Haimón: Szabó Zoltán

Karvezető: Jankovics Péter

Teiresziász: xxx

zenei vezető: Matkó Tamás

dramaturg-foglalkozásvezető: Róbert Júlia

drámapedagógiai konzultáns: Végvári Viktória

produkciós vezető: Tóth Péter

rendezőasszisztens: Nagy Benedek

rendező: Gigor Attila

 

Jegyrendelés: jegy@fugeprodukcio.hu, +36 30 932 5650

Online jegyvásárlás: http://www.fugeprodukcio.hu/jegyvasarlas-online

Az R16 Pódium teljes programja: http://www.r16podium.com/

süti beállítások módosítása