Merték újra elővenni

Tasnádi István Közellenség című drámáját mutatta be a Nagyváradi Magyar Színház Szigligeti Társulata szombaton, a felújított színház színpadán, kamarakörülmények között. Az előadást Tasnádi Csaba, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója rendezte, aki elmondta, kihívást jelentett számára a darab színrevitele, mivel mindmáig egyetlen alkalommal mutatta be Magyarországon hivatásos társulat ezt a színművet, amely olyan erős, meghatározó előadás volt, hogy a színházak, rendezők talán „nem merték újra elővenni".

Heinrich von Kleist Kohlhaas Mihály című novellájából több feldolgozás is készült. Magyarul elsőként Sütő András írt belőle drámát Egy lócsiszár virágvasárnapja címmel 1973-ban. Tasnádi István 1999-ben ugyanezt a történetet dolgozta fel újra a Közellenségben. Tasnádi drámájának narrátora a két elkobzott ló, a Csődör és a Kanca, akik/amelyek a sintértelepen élik újra gazdájuk drámáját. A szerző szokatlan megoldást választ tehát: a lócsiszár történetét a két lóval mesélteti el. Ez részben humorforrás, ugyanakkor olyan szereplők nézőpontjából láttatja a történetet, akik akaratukon kívül váltak annak főszereplőiévé. A lovak persze emberi személyiséget kapnak, egyszerű, de eltérő világlátással: a Kanca úgy tekint Kohlhaasra, mint egy szerencsétlen balekra, aki mindent feláldozott, ami fontos az életben, olyan elvekért, amelyek nem jelentenek semmit. A Csődör viszont a végsőkig lojális hozzá, úgy tekint rá, mint teremtőjére, egy hősre, aki kiállt az elveiért.

 

Tasnádi István drámaíró, költő, író 1970-ben született Budapesten. Veszprémben végzett Színháztudomány szakon. 1992-től publikál rendszeresen (versek, színházi kritikák, drámák). A Bárka Színház alapító tagja, 1996 és 2001 között dramaturgként tevékenykedik itt. 2001-től a Krétakör Színház tagja. A többi között Szép Ernő- és József Attila-díjas. 1999-ben megkapta a Színikritikusok díját a legjobb új magyar dráma kategóriában a Közellenségért. A darabot számos nyelvre lefordították és bemutatták, a Radio France 2008-ban rádiójátékot készített belőle a Comédie-Francaise színészeivel.

 

Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas magyar rendező, színházigazgató. Tanulmányai elvégzése után előbb a budapesti Operettszínház rendezője, majd a Szentendrei Teátrum igazgatója és szabadúszó rendező. Több mint tíz éve a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója. A rendező neves szakemberekből álló csapattal érkezett Nagyváradra: az előadás mozgástervezője Ladányi Andrea nemzetközi hírű táncos, koreográfus, az előadás – Horváth Károly komponálta – zenéjét kiegészítő hangzás kialakítása pedig Borlai Gergő nevéhez fűződik, aki szintén világszerte elismert dobművész. A díszlet- és jelmezterv két fiatal alkotó, Zöldy Z Gergely és Varjas Zsófia munkája.

 

Urbán Balázs színikritikus fogalmazta meg az alábbiakat a Közellenség Katona József Színház-beli bemutatója kapcsán:
„A darab Kleist Kohlhaas Mihályát írja újra, főszerepben a két elorzott lóval, amelyek a sintértelepen élik újra a nagy drámát. A Közellenség hangsúlyozottan előadásszövegnek készült, sőt, végső formáját is a megvalósult előadásban nyerte el.
Tasnádi István színműveinek az kölcsönöz ritka eredetiséget, hogy mintegy átmenetet képeznek a drámai színmű és színpadi játék között. Kinyomtatva ugyan csak a véglegesnek tűnő szöveg áll az olvasó előtt, ám sajátos belső dinamikát épp az ad nekik, hogy minden másképp is lehetne, hogy a szereplők játéka és szövege különös ellentétben áll egymással, hogy igen sok a ráértéses, beleértéses szerkezet e művekben, hogy nem az történik igazán, ami valóban bemutattatik. Innen a sokféle értelmezési lehetőség, amit felfokoz az, hogy e darabok magukban is rájátszások, allúziók, posztmodern 'szövegelések'.
Csaknem negyedszázaddal Sütő András kortárs klasszikusként számon tartott Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámájának bemutatója után egy másik magyar író, Tasnádi István írt színpadi művet a Kohlhaas Mihály című elbeszélésből. Csábító az összehasonlítás lehetősége: a feltételezhető alkotói szándékok összevetése, a cselekménybonyolítás, a narrációs perspektíva, a kibontakozó világkép különbözéseinek elemzése sokat elmondhatna nem csupán Sütő és Tasnádi, hanem a két korszak alkotói törekvéseinek és módszereinek különbségéről.”
Urbán Balázs: A lovakat levágják, ugye? Színház folyóirat, 1999. szeptember


kozellenseg_copy_886_x_1266

 

Tasnádi István

Közellenség

(Kohlhass)

Zenés uszítás Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán

Szereplők:

Kanca: Tóth Tünde

Csődör: Kiss Csaba

Kohlhaas Mihály: Kardos M. Róbert

Herse/Luther Márton: Dobos Imre

Várnagy: Csatlós Lóránt

Tronkai Vencel: Dimény Levente

Siegfried: Pál Hunor

Günther: Varga Balázs

Lisbeth: Firtos Edit

Ügyvéd/Nagelschmidt: Szotyori József

Kallheim: Hajdu Géza

Szomszéd: Kocsis Gyula

Antónia: Kovács Enikő

Fejedelem: Meleg Vilmos

Hinz: Csepei Róbert

Kunz: ifj. Kovács Levente

Sintér: Tóth Albert Bálint

 

Hegedűn közreműködnek: Levi Nicolae, Kurucz Tibor

Mozgástervező: Ladányi Andrea

Ritmus- és zörejtervező: Borlai Gergő

Zeneszerző: Horváth Károly

Díszlettervező: Zöldy Z Gergely

Jelmeztervező: Varjas Zsófia

Korrepetitor: Medvéssy Mónika

Ügyelő: Vajda Zoltán

Súgó: Körner Anna

Hangosítók: Zsurka József, Bősze László

Világosítók: Nosz Botond, Nagy Imre

Rendező: Tasnádi Csaba

 

Előadás időpontok:

2011. május 20. 20.00

2011. május 24. 19.00

2011. május 27. 17.00
/Bemutató: 2011. május 14., szombat 19 óra /


Helyszín: Nagyváradi Állami Színház, Nagyszínpad, kamara-előadás

Forrás: Szigligeti Társulat

süti beállítások módosítása