Mundruczó és a modern rabszolgaság

Mundruczó Kornél rendezővel készített interjút közölt a Der Standard című osztrák napilap abból az alkalomból, hogy több más európai fesztivál után szerdától a Bécsi Ünnepi Hetek műsorán szerepel legújabb színpadi rendezése, a Nehéz istennek lenni című darab.

A lapnak nyilatkozva Mundruczó elmondta, olyan cselekményt keresett, amely mindenhol megérthető, így esett a választása a prostitúcióra mint témára. Elmondta, hogy a cselekmény a Sztrugackij fivérek 1960-as évekbeli tudományos-fantasztikus regényén alapszik. További inspirációul szolgált még a "berlusconizmus" - tette hozzá - , vagyis az a mód, ahogy bizonyos politikusok bánnak a nőkkel. A történet mögött meghúzódó téma - mondta - a modern rabszolgaság jelensége: mindenki tud róla, de senki sem tesz ellene.

 

mundruczoMundruczó Kornél Cannes-ban

 

Helyes a képzettársítás a darab és Pier Paolo Pasolini Salo című filmje között, csakhogy a helyzet azóta "alapvetően megváltozott" - mondta az újságíró felvetésére. Míg a második világháború előtti fasizmus "nyíltan közszemlére tette fegyvertárát és mechanizmusát", "a modern fasizmus" láthatatlan. Az emberek eltárgyiasítására építő modern üzlet nagyon közel áll a fasizmushoz - fejtette ki a rendező.


Elmondta, hogy a társulattal öt éve dolgozik együtt. Rendezői munkamódszerét egy vágóéhoz hasonlította. "Úgy dolgozom, mint egy vágó a vágóasztalon" - fogalmazott. Mindössze négy-öt héten át próbál a társulat egy-egy darabot, s ő az első két héten nem is vesz részt a próbákon. "A színészek azok, akik dokumentarista anyagaimból történeteket és karaktereket emelnek ki. (...) Nem is annyira rendezek, mint inkább összeállítok" - mondta.

 


Az újságíró kérdésére, hogy a magyarországi politikai helyzet inspirálja-e a kreativitását, úgy vélekedett: hiányzik annak a tudata, hogy Nyugat- és Kelet-Európa összetartozik. Ez azzal is összefügg, hogy Magyarországon a történelem egyfajta elfeledését tapasztalni, a szocialista múltra senki sem akar emlékezni - mondta, s példaként említette a budapesti Moszkva tér nevének megváltoztatását. Magyarország megbabonázva egy távolabbi múltba tekint, ez az új alkotmányban fejeződik ki - vélekedett. Ha valaha "problémák" adódnának, az alaptörvény bevezetője, amely a magyar nemzeti karaktert "egyszer s mindenkorra rögzíteni törekszik", "veszélyesnek" bizonyulhat - mondta. "Nem a törvény veszélyes, hanem az, amit az elmével tesz" - tette hozzá.

süti beállítások módosítása