Siketek is élvezhetik a színházat

Együttműködést kötött a 90 decibel Project és a Csiky Gergely Színház. A tervek szerint a következő évadban jelnyelvi tolmács segíti a siketeket és nagyothallókat egyes előadások megértésében.

A színházban először június 3-án, a La Mancha lovagja című előadás kerül akadálymentesítésre. A jelnyelvi tolmács Tamás Angéla lesz.

 

A 90 decibel Project célja, hogy az ország kisebb-nagyobb színházaiban az előadások ne csak egy-egy alkalommal, hanem rendszeresen, évadokon át hozzáférhetőek legyenek a siket és nagyothalló nézők számára. Hazánk lakosságának 10%-a él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük mintegy 60 ezren teljesen siketek, 300 ezren pedig súlyos fokban nagyothallók.

 

decibel

 

A siketség általában 90 decibelnél kezdődik, és képletesen szólva a 90 decibeles hangerő elég kell, legyen ahhoz, hogy mindenki meghallja a jogos kérést: a színházi előadások kommunikációs szempontból is akadálymentesek legyenek! Magyarországon 10-15 évvel ezelőtt mozdult meg először valami a színházi előadások jelnyelvi tolmácsolása területén, a kezdeti alkalmi próbálkozások után a British Council támogatásával lehetőség nyílt külföldi tapasztalatok átvételére és több színházi előadás sikeres jelnyelvi tolmácsolására. De nem lett folytatása több okból is, pedig csak hozzáállás kérdése az egész, mind a támogatók, mind a döntéshozók, mind a színházak részéről. Eddig 9 színház, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok csatlakozott a kezdeményezéshez. Az együttműködő teátrumok névsorát és a soron következő eseményeket a www.90decibel.hu weboldalon követhetik az érdeklődők.

süti beállítások módosítása