Szinkrontánc Guinness-rekord Szombathelyen

Több mint 800 diák kezdi el a szinkrontáncot pénteken délben Szombathelyen, a Fő téren; a vasi megyeszékhely egyedüli magyarországi helyszínként csatlakozott az 50 európai város 50 ezer fiatal táncosának részvételével kezdődő Quadrille Európai Táncfesztiválhoz.

Novák Edina, az Agora kulturális és turisztikai központ marketingvezetője ennek kapcsán elmondta: a tánc a napokban érettségizőknek szól. A diákok félszáz európai városban kortársaik, iskolatársaik tiszteletére adják elő a közismert négy tételes francia négyest Johann Strauss Denevér című zenéjére. A Guinness-rekord nyilvántartások alapján ez a rendezvény a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában. A fiatalok tánckedvére, lendületére, vállalkozó kedvére épített közös táncot a színes pólók, esernyők teszik még látványosabbá.

 

quadrille-europai-tancfesztival

 

Az Európai Quadrille Táncfesztivált (European Quadrille Dance Festival - EQDF) a Szlovéniai Táncegyesület kezdeményezésére 2005 óta rendezik meg. Az első rendezvényhez Közép- és Kelet-Európa 27 városában 17 ezer táncos csatlakozott. A táncosok száma évről évre nőtt; tavaly 50 európai városban már 32 ezer 416 diák táncolt egy időben Strauss zenéjére, s ezzel a rendezvény a legnagyobb Quadrille szinkrontáncként került be a Guinness-rekordok közé. Idén a szlovéniai központ 50 európai város 50 ezer táncosára számít, ezzel valószínűleg újabb rekordot sikerül felállítani. 


Szombathely a kezdetek óta az egyetlen magyarországi helyszíne a rendezvénynek. Az első évben 420 diák csatlakozott a programhoz. Idén a város valamennyi középiskolája képviselteti magát, így több mint 800 diák táncol majd a vasi megyeszékhelyen. 


Novák Edina hozzátette; a próbák kedden kezdődtetek el Szombathelyen az Agora Művelődési és Sportházban, hogypénteken a Fő téren már előre kidolgozott, pontos koreográfia szerint tudják bemutatni a közismert francia négyest.

süti beállítások módosítása