„Mesés” beszélgetés a repülésről

Teremtés, törekvések, repülés, tudomány, felelősség és hit – ezekről a kérdésekről beszélget Jelenits István piarista szerzetes, Lukács Béla elméleti fizikus és Németh György ókortörténész, valamint Vidnyánszky Attila rendező a Mesés férfiak szárnyakkal című előadás kapcsán május 25-én, 17 órától a debreceni Csokonai Színház Horváth Árpád Stúdiószínházában. A belépés ingyenes.

meses_ferfiak_04_web

A Csokonai Színház művészei az emberiség, létünk számos nagy kérdésére az előadás létrehozásával megkíséreltek válaszokat adni. Szeretnénk a válaszkeresés izgalmas, kalandos és felelősségteljes útját a teológia, a társdalom- és a természettudományok egy-egy jeles képviselőjével folytatni.

A Mesés férfiak szárnyakkal különleges előadás a debreceni Csokonai Színház életében és Vidnyánszky Attila rendezői pályáján is: "A Mesés férfiak... létrehozásának története nagyívű, szerteágazó, és fokozottan érvényes rá a színházi munkák esetében alkalmazott általános jelző – ízig-vérig közös alkotás, amely egy éves próbafolyamat után került színpadra. Ebben az értelemben az előadás teremtése egyúttal modellje is annak a heroikus, és sokszor utópisztikus küzdelemnek, amelyet az emberiség folytat tudatra ébredése óta, hogy elszakadhasson a Földtől, hogy kezével érinthesse az eget, sőt, eljuthasson valami számára teljesen ismeretlen világba.

 

meses_ferfiak_02_web

A próbafolyamat során olyan irgalmatlan morális kérdésekkel szembesültünk, amelyek nyomán kénytelenek voltunk önmagunkra és az emberi lét alapkérdéseire adott válaszainkat is újragondolni: Tényleg megérte ez a mindennapjainkat valójában nem is érintő heroikus tett azt a hihetetlen áldozatot, amelyről az emberek többsége nem is tud? Hiszen, százak, ezrek fizettek életükkel azért, hogy az az egy személy megdicsőüljön – s vajon megérdemelten-e? Hol a határa az áldozathozatalnak?... Ki döntheti el, hogy kié legyen a dicsőség, és ki legyen a névtelen, elfeledett áldozat?... Miért vagy kiért érdemes egyáltalán áldozatot hozni, és emögött csak az emberi ambíció, vagy valamiféle isteni elrendelés áll?"

A kérdésekre mi a magunk módján az előadás létrehozásával megkíséreltük megválaszolni – tudván, ezekre a kérdésekre talán nem is adhatók válaszok, de mindenkinek felelőssége, hogy megkísérelje a maga kérdéseit feltenni, és saját válaszait keresni – akár a színház, akár a teológia, a társdalom- és a természettudományok területén.

 

meses_ferfiak_03_web

 

A meghívott vendégek:

Jelenits István (1932), piarista szerzetes, tanár, irodalomtörténész, költő, Széchenyi-, Magyar Örökség és Prima-díjas. Pilinszky János költészetének kutatója, a költő gyóntatója, 1985 és 1995 között a piarista rend tartományfőnöke.

Lukács Béla (1947), elméleti fizikus, polihisztor. Az MTA Központi Fizikai Kutatóintézete Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének főmunkatársa. Kutatási területe a relativitáselmélet és a kozmológia. „Utazások térben, időben és téridőben" című könyvében foglalkozott az időutazás kérdésével is. 2009-ben ő volt az év ismeretterjesztő tudósa.

Németh György (1956), ókortörténész, klasszika-filológus, egyetemi tanár. Számtalan tudományos és ismeretterjesztő könyvet szerzője, lebilincselően beszél az ókor világáról. Írt többek között a poliszok világáról, az antik történetekkel kapcsolatos közhiedelmek hátteréről, az ókori gyermekjátékokról.

 

Fotók: Máthé András (Csokonai Színház, Debrecen)

További részletek a Csokonai Színház honlapján >>>

süti beállítások módosítása