Revansot vehetünk Törőcsik Marival

Az ExperiDance Tánctársulat a Nemzeti Színházzal közös produkcióban 2003-ban állította színpadra Ludas Matyi történetét, áthelyezve azt a jelenkorba egy eddig nem látott, a műfaji kategóriához és az ExperiDance stílushoz méltó változatban. Május 24.-én Törőcsik Marival láthatjuk!

Május 24-én este egy különleges előadásra kerül sor a RaM Colosseumban, mivel Törőcsik Mari ismét Ludas Matyi édesanyjaként látható majd a színpadon! Az előzetes tervek szerint a következő évadtól a művésznő újra személyesen is résztvevője lesz Fazekas Mihály meséjének.

 

A Román Sándor által rendezett kétrészes táncdarabot az ExperiDance Produkció és a Nemzeti Színház közös előadásaként mutatták be 2003-ban, a RaM Colosseumban a felújított verzióját láthatja a közönség. Az előadásban a Matyi szerepét táncoló Újszászi András mellett fellép többek között Bistei Judit, Varga Attila, Kapitány Dorottya és Görög Zoltán. A társulat korábbi közlése szerint a táncegyüttes évi hetven előadást tervez a számára otthont adó 2011 tavaszán megnyílt RaM Colosseumban, továbbá saját produkcióik mellett nemzetközi előadásokat is vendégül akarnak látni.

 

"Majdnem minden nép, minden nemzet történeteiben, meséiben felbukkan egy olyan alak, aki bár nem rendelkezik a hatalom hagyományos eszközeivel, mégis felülkerekedik a nála sokkal erősebb és gazdagabb urakon. Harun al Rasid-tól Robin Hood-ig minden ilyen hős birtokában van azoknak az erényeknek, amelyek kiemelik őt a többiek közül, és lehetővé teszik, hogy bosszút álljon a szegényeket és elnyomottakat ért minden sérelemért. Fő fegyverük borotvaéles eszük, játékra, nevetésre mindig kész lelkük és nem utolsósorban ravaszságuk, mellyel minden helyzetet képesek a javukra fordítani" - írja a társulat az előadás ajánlójában.

 

Experidance_Revans

 

"Történetünk főhőse, Matyi is rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, bár nem ébred tudatára, amíg nem éri őt olyan sérelem, amelyet már nem lehet szó nélkül hagyni. Egy vidám, a szegénység ellenére gondtalan élet, amelyben a legfontosabb szerepet a barátok, a mulatság, a természet és az állatok jelentik, egy csapásra megváltozik, amikor a gonosz hatalom képviselője megfosztja őt egyetlen kincsétől, társától, barátjától, a kislibától.

A testi-lelki megaláztatás hatására Matyiban is feltámad a bosszúvágy, és háromszorosan torolja meg sérelmeit, kihasználva a mindenkori hatalmasok szűklátókörűségét, ostobaságát és nagyravágyását. Az őt bántalmazók megleckéztetésének azonban véget vet, mielőtt eluralkodna rajta a bosszúvágy, mivel alapvetően vidám és játékos természete nem tűri a túlkapásokat, és így figyelmeztet minket is arra, hogy bár a minket ért sérelmeket megtorolhatjuk, nem szabad engednünk, hogy uralkodjon rajtunk a harag és a gyűlölet - így maradhatunk különbek azoknál, akik ellen harcolunk, - így maradhatunk emberek. Matyi küzdelme, a játékosság és a humor eszközeivel mutatja meg, mire képes egy kisember a nagyok ellen" - összegeznek az alkotók.

 

Experidance: Revans

 

Finálédalt énekli: Kovács Ákos

Díszlettervező: Mira János 

Jelmeztervező: Debreczeni Ildikó

Zene: Czomba Imre

Társkoreográfus: Vári Bertalan

Producer: Vona Tibor

Rendező-koreográfus: Román Sándor

 

Szereposztás:

Matyi édesanyja-narrátor  Törőcsik Mari

Matyi   Újszászi András

Galiba, a kisliba  Bistei Judit

Döbrögi  Varga Attila

Döbröginé  Kapitány Dorottya

Ispán  Görög Zoltán

Cimborák  Dénes Nándor, Péli Róbert, Patonai Norbert

Alispánok  Pintér Ágota Lotti, Sátori Júlia

 

Döbrögi-döngölők:

Benkő Dávid, Bistei Judit, Boros Bettina, Csasztvan András, Deák Vince,

Falvai Miklós, Holman Enikő, Klausz Bernadett , Morvai Veronika,

Patonai Zsolt, Reszneki Domán, Vajda Nikoletta,

Varga Zsuzsanna , Zsombori Miklós


süti beállítások módosítása