Vendégjáték Kolozsváron

Május 22-én, vasárnap este 7 órakor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében kerül sor Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági koncertjére volt egyszer volt egy kis zsidó címmel (a címet kisbetűvel írjuk az eredeti jiddis szövegek leírt változatára emlékezve).

szaloki

"volt egyszer volt egy kis zsidó" – Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos (Kaláka) és Szalóki Ági koncertje

Jiddis népdalok Kányádi Sándor fordításában

 

Május 22-én, vasárnap este 7 órától a színház nagytermében Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a híres Kaláka együttes tagjai és Szalóki Ági közös koncertjére kerül sor.

A volt egyszer volt egy kis zsidó műsorban Kányádi Sándor Erdélyi jiddis népdalok című műfordításkötetének azon darabjai hangzanak el, melyek eredeti dallamait a kötet függelékében megjelent kották tartalmazzák. Az est folytatásában a kolozsvári Koinónia kiadó könyvei közül válogathatnak a nézők, de elsősorban a koncert anyagául szolgáló kötet legújabb kiadásából (Volt egyszer egy kis zsidó) vásárolhatnak saját példányt.

 

Ízelítő az utószóból Kányádi Sándor szavaival: „A jiddis népköltészet sok hasonlóságot mutat azokéval, akikkel századokon át együtt éltek. Sajátossága ennek a népköltészetnek éppen a tekintete. A tragikusan fájdalmastól a csúfondároson át az érzelmesig, sőt érzelgősig őriz magában valami közöset, egyénit, ha úgy tetszik, zsidósat. Hozzátartozik e táj több évszázadra visszamenő történelméhez, kultúrtörténetéhez.”

 

„A hallgatóságot sikerült olyannyira lenyűgözni, hogy az azonosság: magyar és zsidó érzület összecsendülhetett. Két népiesség. – A volt egyszer volt egy kis zsidó épp ezért, éppen így hordozhatta a részvét és a szeretet konzerválható lehetőségeit. – A szó embere dadogásra van ítélve. Azt a csodát, amit a Gryllus fivérek és Kányádi Sándor hozott nem magyarázni, de megélni kell." /Mezei András/

 

Gryllusek

A műsorban Kányádi Sándor Volt egyszer egy kis zsidó (Koinónia Kiadó, Kolozsvár, 2010) című műfordításkötetének CD-mellékletében található dalok hangzanak el. A kötet az Erdélyi jiddis népdalok (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1994) című könyv legújabb kiadása.

 

A koncertet 7 éven felüli közönségünknek ajánlják.

Jegyek kaphatók a színház jegypénztárában naponta 11.00-13.00 és 16.30-18.30 óra között, a jegypénztár telefonszáma: 0264-593468, illetve online, a www.biletmaster.ro honlapon.

 

Fotó és forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház 

süti beállítások módosítása