"Egészpályás letámadás megy"

A független színházak működési támogatásáról szóló pályázat kiírása felkavarta a kedélyeket május elején. A színház és tánc területének szétválasztása, az állami támogatások mértékének alakulása és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által végrehajtott kuratóriumi tagcserék arra ösztönözték a szakmai szervezeteket, hogy egyeztetést kezdeményezzenek a kulturális vezetéssel. A találkozóra jövő héten kerül sor. Kiderül, miben bíznak az érintettek. Lapszemle

„Szerdán fogad bennünket Hammerstein Judit helyettes államtitkár asszony” - válaszolta Hudi László, a Független Színházak Szövetségének (FSZSZ) elnöke a HVG kérdésére, sikerült-e egyeztetniük a szakmai szervezeteknek a  NEFMI kulturális vezetésével. Mint mondta, bíznak benne, hogy a találkozón választ kapnak kérdéseikre.

 

Nem tudni ki  a titkos szakmai tanácsadó testület

 

Május hatodikán jelent meg a NEFMI honlapján a kiírás a független színházak működési támogatásáról szóló pályázatról, ezzel egyidőben nyilvánosságra hozták a korábban Előadó-művészeti Tanács (EMT) által javasolt kuratóriumi tagok utódainak nevét is. „Innen megtudhattuk, hogy néhányan már nem vagyunk kurátorok. 2009 novembere óta nem kötöttek szerződést velünk, ki sem fizettek, de arról sem tájékoztattak, hogy miért volnának elégedetlenek a munkánkkal” - írta Tompa Andrea színikritikus, a kuratórium egyik frissiben leváltott tagja. Az új kuratóriumot nem a szakmai szervezetek bízták meg, hanem a minisztérium - az érintettek és a szakma többek között ezt is fájlalja.

 

A Független Színházak Szövetsége nyilatkozatában úgy fogalmazott: „A törvényben előírt szakmai indoklást a miniszter nem tette meg. Az Előadó-művészeti Tanács független területért felelős tagjait a NEFMI Kulturális Államtitkárságának kabinetfőnöke, Elekes Botond egyszer sem fogadta a pályázat kiírásának előkészítése folyamán, őket nem értesítették a tervezett, és suttyomban elvégzett változtatásokról, miközben többször kérték azt.” A kiírásban hivatkoznak ugyan egy szakmai tanácsadó testületre, de senkit sem értesítettek ennek létrehozásáról, tagjait sem mutatták be a szakmának - írták.

 

Az új kuratóriumot a minisztérium jelölte ki

 

„A kiírás döntés-előkészítés koncepciója szakmai és költségvetési okokból megváltoztak, ezért új szakmai kuratóriumot kértek fel - ezt írta levelében Szőcs Géza kulturális államtitkár” – mondta Szabó György, a tavaly - három évre - megválasztott kuratórium egyik leváltott tagja, hozzátéve, hogy az indoklás alapvetően gyenge lábakon áll. Noha az új kuratóriumba jelölt tagok -Kiss János, Kozma András, Kútszegi
Csaba, Mihályi Gábor, Regős János- neve már hetek óta nyilvánosságra került, még nem kaptak konkrét, írásbeli felkérést, ahogy a "távozókat" sem értesítették arról, hogy  nincs rájuk szükség.

 

35 százalék jut a táncos, 31 százalék a színházi területnek


A 2010-es állami támogatások 34 százalékának zárolása után további feszültségeket szít, hogy a „függetleneknek” megítélt, összesen 759,05 millió forintos idei működési támogatásról szóló pályázat kiírásában megváltozott a két területen szétosztható támogatás aránya. Míg tavaly az össztámogatás 34 százaléka jutott a színházaknak, 28,5 százalék pedig a táncművészeti társulatoknak, (37,5 százalék ment az infrastrukturális költségekre), addig idén 35 százalék jut a táncos, 31 százalék a színházi területnek, míg 31 százalék infrastrukturális költségekre fordítható, a fennmaradó 3 százalék pedig egyedi célokra. (Tavaly 1 214 950 000 forintnyi állami támogatást ítéltek meg a független területnek, ebből az új kormány 413 millió forintot zárolt.)

 

"Maradjanak a régi arányok"

 

Az FSzSz és a Befogadó Színházak Társulása a témában tartott, május 12-ei egyeztetésre a szakmán kívül a NEFMI kulturális vezetését is meghívta, a minisztérium képviselői azonban nem jelentek meg a Merlin Színházban. „Mindhárom vezetőnek a szóban forgó időpontban már hetekkel ezelőtt leegyeztetett, halaszthatatlan házon kívüli szakmai feladatot kellett teljesítenie”. Azóta viszont az egyeztetést kezdeményező szervezetek időpontot kaptak Hammerstein Judittól. „Bízom benne, hogy legalább azt megértik a minisztériumban: nem indokolja semmi, hogy a színházi és a táncművészeti területre előirányzott támogatási arányok ilyen mértékben eltolódjanak” - magyarázza Hudi László. Elmondása szerint az EMT javasolta, hogy a működési támogatások területenkénti elosztásánál maradjanak meg a tavalyi arányok.

 

Egészpályás letámadás megy

 

„Közel másfél éve egészpályás letámadás megy, a független terület ismét kísérleti terep lett, szakmailag és strukturálisan. A kialakult helyzet jól mutatja, hogy mi várható, ha a miniszter dönt mindenről és szűk körben dőlnek el a dolgok, mint ahogy most is. Ugyanis a készülő előadó-művészeti törvény változtatásának a koncepciója éppen ezt irányozza elő. Ami a független pályázat döntési folyamatában történt, az az előadó-művészeti törvény koncepciójának az aláásása is egyben, hiszen L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának elnöke, az új koncepció védnöke, ígéretet tett arra, hogy a függetlenek is megtalálják helyüket az új struktúrában” - tette hozzá az FSZSZ elnöke.

süti beállítások módosítása