Eger és a megye összefog az egri színházért

Eger és Heves megye összefog az egri Gárdonyi Géza Színház működésének fenntartása érdekében. Erről pénteken Egerben, közös sajtótájékoztatón számolt be Habis László, a város fideszes polgármestere és Szabó Róbert, a Heves Megyei Önkormányzat szintén fideszes elnöke.

Szabó Róbert emlékeztetett arra, hogy a bíróság adósságrendezési eljárást indított a megye ellen a budapesti HVL INVEST  Kft. kezdeményezésére. A társaság azután kezdeményezte a bíróságnál az eljárást, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 280 millió forint kifizetésére kötelezte a megyei önkormányzatot. Közlése szerint a kötelező önkormányzati feladatok ellátása az adósságrendezési eljárás időtartama alatt is zavartalan lesz, ugyanakkor a megyei önkormányzat teljesíteni kívánja olyan, egyébként nem kötelező feladat ellátását is, mint a színházműködtetése.

 

aeger


Megfogalmazása szerint az új megyegyűlés megalakulása óta a megyeszékhely és a megye az együttműködést tűzte ki célul, a korábbi feszültségektől sem mentes időszakot lezárták. Most pedig bebizonyosodik, hogy a nehézségek idején is képesek az összefogásra az emberek és az intézmények érdekében - mondta Szabó Róbert.


Habis László azt hangsúlyozta: Eger mindig is büszke volt arra, hogy a térség egyik szellemi központja. A felhalmozott kulturális értéketeket nem hagyhatják veszni, ezért a megye vezetésével közösen mindent meg kívánnak tenni a színházműködőképességének megőrzéséért. Ha szükséges, akkor akár a jogszabályok megváltoztatását kezdeményezik ennek érdekében, akár parlamenti interpelláció útján is - közölte Habis László, aki a város országgyűlési képviselője is egyben.


Arra a felvetésre reagálva, hogy a megye és a város eddig is közösen, a költségeket nagyjából megfelezve finanszírozta a megyei intézményként fenntartott Gárdonyi Géza Színház működését, Habis László elmondta: egyelőre korai lenne arról beszélni, hogy ez miként változik. Szabó Róbert, aki hangsúlyozta, hogy az adósság a korábbi szocialista megyevezetés mindenkit sújtó öröksége, azt a választ adta, hogy a jövő héten hétfőn tárgyal először a bíróság által kijelölt pénzügyi gondnokkal annak érdekében, hogy megtalálják a megoldást a problémákra.


Mindketten szóltak arról, hogy a kialakult helyzetben közösen veszik fel a kapcsolatot a kormányzati szervekkel, s összefognak annak érdekében, hogy a kulturális, szellemi értékek változatlanul a nagyközönséget szolgálják.

süti beállítások módosítása